Afstuderen in 2023: leuke tips

Gaan jouw leerlingen volgend jaar naar een ‘grotere’ school? Het afstuderen in de 3de kleuterklas of het 6de leerjaar is altijd een bijzonder moment. We geven graag enkele tips om de kinderen op een leuke manier afscheid te laten nemen, vooraleer ze naar de lagere of middelbare school vertrekken. 

Tip 1: Knutsel je eigen afstudeerhoedje in elkaar 

Veel scholen voorzien zo’n leuk zwart hoedje tijdens de diploma-uitreiking. Deze worden, vooral in Amerika, gedragen door de afgestudeerden tijdens de proclamatie. Je kunt dit afstudeerhoedje ook perfect samen met de kinderen zelf in elkaar knutselen. Zowel geschikt voor de kinderen van de 3de kleuterklas, als die van het 6de leerjaar.

Inspiratie vind je bijvoorbeeld hier: 

 

Tip 2: Diploma 

Maak een diploma voor ieder kind: dit zorgt voor een tastbare herinnering aan dit bijzondere schooljaar. Eventueel kunnen de andere klasgenoten op de achterkant een klein tekstje zetten voor elkaar? Wat met kinderen in je klas die nog niet naar het eerste leerjaar of het eerste middelbaar gaan? Hen kan je misschien een aangepast diploma geven: jij mag de juf nog een jaar extra helpen!

We hebben voor de 3de kleuterklas een leuk diploma uitgewerkt met Pompom.

Download het diploma hier:

Download het diploma

 

Tip 3: Vriendenboekje 

Voor leerlingen van het 6de leerjaar is het een leuk idee om een klasvriendenboek samen te stellen. Laat elke leerling een pagina met vragen over zichzelf invullen. Ze kunnen ook de nodige contactgegevens (van zichzelf of van een van de ouders) toevoegen om het contact niet te verliezen als ze bijvoorbeeld volgend jaar naar een andere school gaan.

Met de ingevulde blaadjes kan je een klasvriendenboek samenstellen. Een leuk aandenken om aan elke leerling te geven.

Download het invulblad en de omslag

Download het klasvriendenboek

 

Voor de 3de kleuterklas kan elk kind het kopieerblad ‘Jij bent een schat’ invullen voor Pompom of voor de andere klasgenootjes. Zo kunnen ze ook een leuk vriendenboekje maken. Vul zelf ook dit blad in voor elk kind. Zo kan hij/zij nog lang nagenieten van leuke complimentjes!

Download dit kopieerblad hier:

Download het kopieerblad

 

Tip 4: Klasfoto

Maak van de afstudeerdag of van het afscheidsfeest ook een klasfoto. Zo hebben de kinderen van dit speciale moment een leuke herinnering. Voor de kleuters gaat Pompom (of een andere klaspop) natuurlijk mee op de foto! Voor de kinderen van het 6de leerjaar kun je eventueel werken met leuke foto attributen.

 

Tip 5: Afscheidslied 

Leer de kinderen een toepasselijk afscheidslied (op de melodie van een bekend liedje) en geef de tekst mee naar huis. Zo kunnen de kinderen nadien dit lied nog vaak thuis zingen. Nog creatiever? Laat de kinderen van het 6de leerjaar zelf een tekst verzinnen op een bekend lied. 

 

Tip 6: Erehaag 

Je kunt met alle leerlingen van de school een lange erehaag vormen waar de laatstejaars door moeten lopen op weg naar de schoolpoort. Daarbij kun je alle leerlingen ook een vlagje geven waarmee ze kunnen zwaaien, om het extra feestelijk te maken. Eventueel laat je hen zelf eerst het vlagje versieren?

Of je voorziet een rode loper om het extra feestelijk te maken. Zo voelen ze zich voor één dag echte sterren. Vergeet zeker niet om je camera bij de hand te houden.

 

Tip 7: Afscheidsfeest/logeerpartij

Om het afsluiten van de kleuter- of lagere school nog een tikkeltje specialer te maken, kun je ook een fuif organiseren. Vaak heb je als school zelf al een goede geluidsinstallatie en misschien kan er wel een ouder of leerkracht dj spelen. 

Je kunt er ook een ‘message party’ van maken. Daarbij maak je een groot bord met enveloppen met een nummer erop. Alle leerlingen krijgen dan een badge of een sticker met een nummer. Zo kunnen ze leuke boodschappen schrijven naar elkaar en de briefjes in de juiste enveloppe steken. 

Of misschien mogen alle laatstejaars zelfs een nachtje op school blijven slapen? 
Allemaal samen op slaapmatjes in de turnzaal en tot laat praten en lachen met de klasgenoten. Dat zullen ze nooit vergeten. 

 

Maak er een onvergetelijk afscheid van!

En deel gerust jullie foto’s en filmpjes op onze Facebookpagina:

https://www.facebook.com/UitgeverijZwijsenBelgie

https://www.facebook.com/dagloeloeenpompom

 

 

Categorieën: Dag Loeloe, Dag Pompom, Zwijsen, Studio taal, Studio spelling