De eerste klimaatvriendelijke leermethode voor de basisschool in Vlaanderen

Uitgeverij Zwijsen komt op de markt met een nieuwe leermethode wiskunde voor de lagere school. Opmerkelijk is dat er voor dit pakket geen extra bomen worden omgehakt en dat er bij het drukken en afwerken geen CO2 de lucht in vliegt.

In september introduceert Uitgeverij Zwijsen een klimaatvriendelijke leermethode die kinderen tegelijk duurzaam met hun toekomst laat omgaan en die toch toelaat dat ze ook op papier kunnen blijven werken, wat voor wiskundeonderwijs zeker niet onbelangrijk is.

De nieuwe methode wiskunde zoWISo doet dit op twee fronten:

  • CO2-neutraal drukproces
    Onze drukpartner drukt CO2-neutraal door het gebruik van groene stroom en door de overige uitstoot (bv. transport) te compenseren door zogenaamde VCS-credits.
  • Keuze voor 100 % gerecycleerd papier
    Werkschriften voor leerlingen hebben maar een korte levensduur. Het is dan ook niet nodig dat daarvoor steeds nieuwe bomen geveld moeten worden. Voor het drukken van zoWISo kozen we het papier Cyclus Offset, dat voor 100 % gemaakt is uit opgehaald, oud papier. Bij de productie van Cyclus Offset is er ook nog eens minder water en energie nodig dan voor wit papier. Publicaties met een langere levensduur, zoals handleidingen, drukken we op FSC-gelabeld papier, papier afkomstig uit duurzaam bosbeheer.

 

Afgezien van de verminderde CO2-uitstoot, bespaart een lagere school van 100 leerlingen met deze slimme keuze algauw 1200 kilo hout en 18000 liter water.

Waarom niet volledig digitaal uitgeven?

Een decennium geleden dacht men nog dat digitale leermethoden het papier op school zouden wegbannen en dus een milieuvriendelijk alternatief zouden vormen voor vergankelijke werkschriftjes. Vandaag kunnen we al veel meer nuanceren. Digitaal kost ook geld en is helemaal niet zo milieuvriendelijk zoals velen denken. Maar belangrijker is dat schrijven cognitief minstens zo goed werkt als getokkel op een klavier en ge-swipe op een tablet. Schrijven, in combinatie met complementaire digitale toepassingen, bieden dan ook de beste leerresultaten.

Bart Vandenbussche, Uitgeefdirecteur van Zwijsen België:

"Wij blijven er heilig van overtuigd dat een goede juf of meester van vlees en bloed het verschil maakt in het onderwijs. Maar daarnaast geldt uiteraard ook dat zij kunnen beschikken over de juiste instrumenten. En dat is een methode die het juiste medium inzet op de juiste plaats en het juiste moment in het cognitief leerproces van een kind. En ja, daarvoor is ook papier nodig. Als je dit goed aanpakt, hoeft dit geen belasting voor ons milieu te vormen. Daar willen we bij Zwijsen resoluut voor kiezen, ondanks dat dit voor ons een bijkomende financiële inspanning vergt."

 

zoWISo

Ontdek zoWISo, onze klimaatvriendelijke
leermethode voor wiskunde.

Ontdek alles over zoWISo

 

 

 

Categorieën: zoWISo, Lager onderwijs, klimaat, Wiskunde