Ben jij de geknipte boekenheld voor jouw leerlingen?

De geknipte held voor jouw klas

Tijdens de jeugdboekenmaand in maart is het tijd om de boekenheld in jou boven te halen. Ga samen met je leerlingen op zoek naar superhelden of pantoffelhelden. En versla rasechte schurken of kleine boefjes. Met onze tips strooi jij zeker leesplezier in het rond. Kroon jij jouw leerlingen in maart ook tot echte leeshelden?


Dansen met boeken

Maart is jeugdboekenmaand. De organisatie Iedereen leest wil tijdens deze maand volop inzetten op het ontwikkelen van leesplezier bij jonge lezertjes. En wat een mooie heldenrol is hierin weggelegd voor leerkrachten!

Via de website van de jeugdboekenmaand brengt Iedereen leest allerlei tips en video’s om boeken in de klas te promoten. Onder het motto ‘voor ieder wat wils’ zitten de boekentips boordevol titels, die aansluiten bij het thema ‘Helden en schurken’. En hun educatieve handleiding brengt zeker inspiratie om in de klas met boeken aan de slag te gaan.

TIP
De boekendans is ideaal om je leerlingen warm te maken voor boeken. Deze simpele manier om aan boekpromotie te doen, is een leuke variatie op de stoelendans.
 • Laat je leerlingen rechtstaan in de klas.
 • Leg op elke stoel een ander boek.
 • Zet de muziek aan en laat je leerlingen rustig rondlopen.
 • Stopt de muziek? Dan gaan je leerlingen op de dichtstbijzijnde stoel zitten en bladeren in het boek.
 • Herhaal zo vaak je wil. Je leerlingen vallen niet af, maar maken telkens kennis met een nieuw boek.
 • Op het einde heeft ieder kind vast en zeker een boek naar eigen smaak te pakken.

 

Deze en andere werkvormen vind je terug in de educatieve handleiding op www.jeugdboekenmaand.be.

Wist je dat Zwijsen allerlei leesseries/pakketten voor kinderen in het 1ste leerjaar heeft? Deze kun je perfect gebruiken voor jouw boekendans.

Neem zeker een kijkje op de website bij de Beginnende lezers (6-7 jaar).

Geknipt voor jou

Beginnende lezertjes moeten hun boekensmaak nog ontwikkelen. Boekpromotie is al een eerste stap in dit proces. Wat als ze zelf het einde van een verhaal kunnen kiezen?

De serie Geknipt voor jou is verrassend anders. Na het begin kiest de lezer zelf hoe het verhaal verder gaat en hoe het afloopt. Spanning verzekerd!

Een van de boekjes uit Geknipt voor jou heet Wat doet Jul: een rondje spookhuis of meteen naar huis?.

Dit bijzonder boek op AVI E3-niveau begint op de kermis. De ouders van Jip bouwen hun spookhuis op. Dan botst Jip tegen Jul. Durft Jul mee het spookhuis in? Of gaat hij meteen naar huis? Vanaf dit punt in het boek zijn de pagina’s letterlijk doormidden geknipt. Kiezen je leerlingen voor een spannend bezoek aan het enge spookhuis? Of gaan ze liever voor een avontuurlijke tocht naar het bijzondere huis van Jul? Welk verhaal ze ook lezen, dit boek is zeker geknipt voor hen!

Lees een stukje

TIP
Over verhalen praten laat boeken pas echt tot leven komen. Laat daarom je leerlingen hun leesbelevingen uitwisselen en laat hun fantasie de vrije loop. Met boeken uit de serie ‘Geknipt voor jou’ gaat dat gemakkelijk.
 • Verdeel de klas in twee groepen.
 • Iedere groep leest een verhaallijn.
 • Zet de klas na het lezen samen.
 • In groep fantaseren de leerlingen over de andere verhaallijn.
 • Laat de kinderen aan elkaar vertellen over de gelezen verhaallijn.
 • Kunnen jouw leerlingen samen nog een nieuw einde bedenken?


Wil je met het boek ‘Wat doet Jul: een rondje spookhuis of meteen naar huis?’ aan de slag in jouw klas? Met de Doebladen kom je al een heel eind verder.

Download de Doebladen

 

9789048742257

 

 

Ontdek alle titels
uit de reeks Geknipt voor jou

 

 

 

 

 

 

 

Categorieën: Veilig leren lezen, Lager onderwijs, Taal, Lezen, Eerste leerjaar