Tips tegen het zomerverlies

Hoe hou je de leesvaardigheid van kinderen in het 1ste leerjaar op niveau in de zomervakantie? Praktische tips bij Veilig leren lezen tegen het zomerverlies.

Hoezo zomerverlies?

De zomervakantie is nog ver weg, de heropstart na corona en de uitdaging om je leerlingen vooralsnog een goede leesvaardigheid te geven, eisen al jouw aandacht op. En toch lonkt ook een welverdiende zomervakantie.

Voor sommige leerlingen de uitgelezen periode om in boeken te duiken en urenlang te lezen. De leesvaardigheid van deze kinderen blijft op peil en ze versterken zo ook hun taalvaardigheden en woordenschatkennis. Andere kinderen raken in de zomervakantie geen boek aan en verliezen zo een deel van de verworven leesvaardigheid, het zogenaamde zomerverlies of zomerdip.

veiliglerenlezen-actieVeilig leren lezen biedt de laatste weken van het schooljaar (kern afsluiting) veel gelegenheid om kinderen te stimuleren in de zomervakantie regelmatig te lezen. Niet omdat het moet, maar omdat er zoveel plezier aan lezen te beleven valt. De leesbevorderende activiteiten in Veilig leren lezen zijn erop gericht om lezen een vaste plek te geven zowel op school als in de vrije tijd.

Daar moet lezen vaak concurreren met allerlei andere spannende activiteiten.
Met een aantal praktische tips daag  je leerlingen uit om ook tijdens de zomer te genieten van boeken.

 

Inspireer kinderen in hun zoektocht naar boeken

Hoe inspireer je kinderen om ook in de vakantie aan het lezen te gaan?
Enkele handige tips:

TIP 1: Laat je leerling zelf een lijstje maken

Elk kind schrijft 3 titels op van boeken die het in de zomervakantie wil gaan lezen. Meer dan 3 mag natuurlijk ook. Stimuleer de kinderen om in de vakantie de genoteerde boeken te lezen en op het blad aan te geven wat ze van het gelezen boek vinden. Informeer ook de ouders over deze leesactiviteit. Benadruk wel dat lezen een leuke, gezellige activiteit moet zijn en niet iets dat ze bij hun kind afdwingen.

Kinderen kunnen in de zomervakantie ook zelf of met hun ouders op jacht gaan naar mooie boeken. Misschien zijn er vriendjes die een fantastisch boek te leen hebben of heeft broer of zus wel spannend verhaal gelezen.

Download: Mijn zomerleeslijst

TIP 2: Persoonlijke boekentips van de leerkracht

Jij weet als leerkracht het best wat je leerlingen boeit, wat ze graag lezen en wat voor hen haalbaar is. Maak een persoonlijk lijstje met boekentips voor je leerling. Druk de covers af met eventueel een korte samenvatting van het boek. Bespreek met je leerling het speciaal voor hem/haar gemaakte lijstje en stimuleer hen om in de vakantie actief aan het lezen te gaan.

TIP 3: Betrek de leerkracht van het volgende leerjaar bij je leesinitiatieven

Niets fijner dan kinderen die naast vakantieverhalen, ook enthousiast komen vertellen welke boeken ze allemaal in de vakantie hebben gelezen. Wat hebben ze gevoeld, beleefd, ervaren … of wat vonden ze helemaal niet leuk of goed. Bij het begin van het nieuwe schooljaar dien je daar natuurlijk aandacht aan te besteden. Kinderen moeten de gelegenheid krijgen om te vertellen over een mooi boek, dat ze in de vakantie ontdekt hebben. Helemaal geweldig is het natuurlijk als kinderen hun nieuwe ontdekking bij zich hebben en aan de andere kinderen kunnen laten zien.

TIP 4: Betrek ook de ouders bij je leesinitiatieven

Informeer ook de ouders over de leesactiviteiten en bezorg hen ook tips, zodat zij hun kind kunnen stimuleren en motiveren. Benadruk dat lezen een leuke, gezellige activiteit moet zijn en niet iets dat ze bij hun kind afdwingen.

Zomerlezen tegen het zomerverlies

Om het succes van de leesontwikkeling van het afgelopen schooljaar vast houden en te voorkomen dat een terugval optreedt in de vakantie, is het belangrijk om thuis regelmatig te blijven lezen. Hoe? Bijvoorbeeld met onze Zomerlezen strips!

Twee zomerlezen strips

Met deze twee grappige AVI-strips beleeft ieder kind dat naar leerjaar 2 of naar leerjaar 3 gaat veel leesplezier. Strips zijn ideaal om de leesdrempel te verlagen. Je kunt deze strips bestellen om uit te delen aan het einde van de schooljaar.

 

Bllijfvanbigaf

Voor wie naar het 2de leerjaar gaat.
Blijf van Big af!

Blijf van Big af! is een grappige en spannende strip over piraat Piet en Big. De strip is geschikt voor kinderen die in het 1ste leerjaar zitten en naar het 2de leerjaar gaan.

 

RobotRikkoknapthetop

Voor wie naar het 3de leerjaar gaat. 
Robot Rikko knapt het op!

Robot Rikko knapt het op! gaat over Robot Rikko die alles doet wat je zegt. Hij dweilt, poetst en kookt. Maar soms gaat er iets mis … Deze AVI-strip is geschikt voor kinderen in het 2de leerjaar, die naar het 3de leerjaar gaan.

Extra’s!

Bij ieder boekje zijn er leuke downloads, zoals een spelletjesblad met onder andere een woordzoeker. Je gaat je niet vervelen na het lezen. Deze leuke lees-doe-activiteiten, die aansluiten bij de verhalen, kun je hier downloaden.

Download de lees-doe-activiteiten:

Activiteiten bij Blijf van Big af!
Activiteiten bij Robot Rikko knapt het op!

 

 

 

 

 

Categorieën: Veilig leren lezen, Lager onderwijs, Studio taal & spelling, taal, lezen