Weer een woord rijker

Gastblog door Nathalie Jacques,
leerkracht 3de kleuterklas,
Sint-Ritaschool, Sint-Truiden

Juf Nathalie gebruikt regelmatig de woordkaarten van Dag Pompom! en deelt haar ervaring in dit artikel. Lees snel verder hoe zij de woordkaarten inzet in de klas. Bovendien krijg je van ons 6 woordkaarten cadeau!

Gastblog door Nathalie Jacques, leerkracht 3e kleuterklas, Sint-Ritaschool Sint-Truiden

Jullie kennen het vast wel, bij elk nieuw thema hoort onvermijdelijk een nieuwe set woordkaarten. Woordkaarten geven je een houvast om je thema uit te werken en verruimen de woordenschat van de kleuters in je klasje. Het is helaas niet altijd makkelijk om een goede set te vinden. Ik heb graag woordkaarten met lidwoorden en met de correcte leesletters, als voorbereiding voor het eerste leerjaar.

Online zijn heel wat sets te vinden maar ze zijn niet altijd helemaal hoe ik ze wil. Mooie, duidelijke foto’s of prenten vinden en ze voorzien van de woordenschat in het correcte lettertype is vaak tijdrovend, maar toch zo belangrijk voor mijn kleuters. Als je dan zo een set hebt gemaakt, hoe ga je daar dan mee aan de slag in de klas? Hoe leer je die nieuwe woorden aan, hoe zorg je ervoor dat de kleuters ze onthouden en hoe laat je hen er zelf mee aan de slag gaan?

Bij het inkijken van het pakket Dag Pompom! vielen de woordkaarten op. Mooie, duidelijke, veelzeggende foto’s met het bijpassende woord met lidwoord, weergegeven in leesletters. Ik was dan ook erg blij met de beslissing om Dag Pompom! aan te kopen, inclusief de doos met de woordkaarten.

DagPompom-het_groene_eilandje-(108van174)-(1)


Ik ging meteen aan de slag met de activiteiten van het anker 'Welkom'. Dat was best even wennen. Kleuterjuffen houden zich meestal niet aan een script. Gelukkig vind je bij elke activiteit een materiaaloverzicht zodat je goed voorbereid bent.

Daar horen ook de woordkaarten bij als houvast tijdens de activiteiten. Op de achterzijde van elke woordkaart vind je een woordenweb. Dat web is erg uitgebreid en geeft je handvaten om een gesprekje te houden waardoor de betekenis van het woord duidelijker wordt. De woorden zijn vaak niet de gemakkelijkste maar aan het einde van het anker kennen mijn kleuters ze op hun duimpje.

woordkaarten---weer-een-woord-rijker

Ik gebruik de woordkaarten om gesprekjes te houden, om woordenschat uit een activiteit of een ankerverhaal te verduidelijken en om mijn anderstalige kleuters meer visuele ondersteuning te geven. In de preteaching ga ik na welke woordenschat mijn taalzwakke kleuters al bezitten aan de hand van de woordkaarten en de zorgjuf neemt de woordkaarten ook vaak mee om te herhalen.

De woordkaarten krijgen daarna een plek in de taalhoek, bijvoorbeeld door ze in een dobbelsteen met insteekhoezen te stoppen. Om de beurt gooien de kleuters met de dobbelsteen en benoemen wat ze zien op de woordkaart. De kleuters oefenen op een speelse manier de woordenschat met een vriendje. De mooie foto’s spreken hen ook duidelijk aan.

 

20230109_140039 (1)

 

Mijn plusjes voor de woordkaarten bij Dag Pompom!:

  • de mooie, duidelijke foto’s
  • lidwoorden en leesletters
  • uitgebreid woordenweb als startpunt om gesprekjes te houden

 

Ik ben fan ;-)

 

nathaliejacques

Nathalie Jacques

 

 

 

 

 

Categorieën: Dag Pompom, Zwijsen, Kleuteronderwijs