Wat is zoemend lezen? Zo kunnen ouders het thuis aanpakken.

Ouders willen hun kind thuis graag helpen met het lezen. Als vlot lezen op school niet zo goed lukt, als jij als leerkracht vraagt om thuis te oefenen … of omdat samen lezen gewoon leuk is! Hoe kunnen ouders het aanpakken? Jij blijft als leerkracht het eerste aanspreekpunt. Het is fijn dat het kind ervaart dat de school en thuis op dezelfde lijn zitten.

In Veilig leren lezen kim-versie werken we met zoemend lezen. Zoemend lezen is een leesstrategie om tot correct en vlot lezen te komen. Je kind hoort deze voorbeeldstrategie van jou als leerkracht in de klas. Als ouders hierover goed geïnformeerd worden, kunnen ze thuis op dezelfde manier aan de slag.


In het filmpje (zie artikel ‘Zoemend lezen, hoe doe je dat?’) zien en horen ouders tal van voorbeelden. Zo kunnen ze thuis samen aan het zoemen gaan!

Daarnaast is het belangrijk om hen goed te informeren over enkele uitgangspunten:

  • Het is heel fijn om thuis samen te oefenen, maar maak zeker ook duidelijk dat ouders een andere taak hebben dan de school. Thuis gaat het om het spelen met klank- en taalspelletjes, voorlezen, samen lezen, het lezen stimuleren en het leren lezen ondersteunen. Het technisch leren lezen gebeurt op school.

  • Niet alle kinderen zullen de strategie van het zoemend lezen meteen overnemen, maar dat is niets om je ongerust over te maken. Het is wel goed dat kinderen het zoemend lezen van hun ouders als voorbeeld horen.

  • Kinderen die al vlot kunnen lezen, hoeven deze voorbeeldstrategie niet meer over te nemen. Zij kunnen woorden, zinnen en tekstjes meteen vlot lezen, als ze dat kunnen. Zoemen om te zoemen hoeft niet, maar is een hulp om tot vlot lezen te komen.

 

 

Voor ouders die graag nog meer informatie en uitleg wensen over het zoemend lezen, hebben we een pakketje gemaakt met een aantal artikels vol interessante tips en extra informatie.

Bezorg het pakketje zeker aan de ouders.

 

 

 

 

 

Categorieën: Veilig leren lezen, Lager onderwijs, Taal, Lezen, Eerste leerjaar