Gratis educatief pakket 'De heppiepet'

1a_KOTK_hor_pos_pmsi.o.v. Kom op tegen kanker

Maakt deel uit van De Pet op tegen Kanker, een campagne van Kom op tegen Kanker.

Het gratis educatief pakket 'De heppiepet' geeft je de kans om kanker bespreekbaar te maken in de 2de en 3de kleuterklas. Het maakt deel uit van De Pet op tegen Kanker, een campagne van Kom op tegen Kanker. Misschien heb je een directe aanleiding om met dit pakket aan de slag te gaan, bijvoorbeeld wanneer er een kind uit je klas met kanker geconfronteerd wordt. Of misschien zijn de kinderen er door geprikkeld naar aanleiding van een campagne van Kom op tegen Kanker.
 

Elke kleuterschool in Vlaanderen krijgt van 22 tot 30 april een prentenboek en een set van 10 woordkaarten gratis toegestuurd.

Download alle materialen

 

Prentenboek 'De heppiepet'

De-heppiepet---Prentenboek-web

Loeloe en Pompom vervelen zich en vragen Tim om mee te spelen. Maar Tim heeft geen tijd. Hij wacht op zijn mama die van het ziekenhuis komt.

De mama van Tim is ziek. Ze heeft kanker. Vaak is de mama van Tim moe, dat maakt haar wat verdrietig. Pompom heeft een idee: de heppiepet! Als je die pet opzet, krijg je heel wat blije gedachten.

Download alle materialen bij De heppiepet.

Woordkaarten

woordkaarten

Bij dit educatief pakket horen tien woordkaarten. Op de voorkant is telkens een foto van het woord en de geschreven vorm afgebeeld. Verder staat op elke kaart een nummer. Naar dit nummer wordt verwezen in de activiteiten in de activiteitenbundel.

Op de achterkant staan een definitie, een contextzin en een semantisch web dat verschillende betekenissen van het woord weergeeft.

Download alle materialen bij De heppiepet.

Start nu met dit gratis educatief pakket

en download hier alle digitale materialen:

Activiteitenbundel

Deze bundel omvat acht activiteiten en vier uitgewerkte hoeken. De activiteiten stimuleren de kleuters om na te denken over de vraag: ‘Hoe zorg je ervoor dat iemand die zich niet zo fijn voelt, weer blije gedachten krijgt’. Tijdens de activiteit ‘Een pet om vrolijk van te worden’ bijvoorbeeld, vertellen de kinderen over situaties waarin zij zich wel eens verdrietig voelen. Kan het opzetten van een hoofddeksel hen weer blije gedachten geven en zo een beetje opvrolijken als ze verdrietig zijn?

Na deze verkennende activiteiten wordt het ankerverhaal een tweede keer voorgelezen. Aan de hand van de platen en emotiekaarten, ga je met de kinderen dieper in op de inhoud van het verhaal. Samen kom je tot het idee om, net als Pompom, een heppiepet te maken om iemand op te vrolijken. Dat gebeurt in het atelier. Maar eerst een plan maken om zo’n pet te ontwerpen en knutselen!

Download alle materialen bij De heppiepet.

Activiteitenbundel

Kopieerbundel

Bij sommige activiteiten horen een of meer kopieerbladen. Dat zie je in het materialenoverzicht van elke activiteit.

kopieerbundel-1

 Download alle materialen bij De heppiepet.

Ouderbrief

Via de ouderbrief kun je de ouders betrekken bij het uitwerken van dit educatief pakket. Deze brief is opgemaakt in Word. Je kunt hem dus naar wens aanpassen.

ouderbrief-1

  Download alle materialen bij De heppiepet.

Animatiefilmpje ‘De heppiepet’

De-heppiepet---Prentenboek-1

Dit is de geanimeerde versie van het prentenboek ‘De heppiepet’. Zo kan je dit animatiefilmpje gebruiken in een activiteit waarbij de kleuters bijbehorende verhaalplaten in de goede volgorde moeten leggen.

Zo doorlopen ze nogmaals de opbouw van het verhaal en herhalen ze woorden die eerder zijn aangeboden.

Download alle materialen en bekijk het filmpje bij De heppiepet.

Liedje & muziekfragmenten

Audio-De-heppiepet---Dag-Loeloe!-&-Dag-Pompom!

Van muziek kun je ook vrolijk worden! In de activiteit 'Dat klinkt … vrolijk!' zingen de kleuters het liedje 'De heppiepet' en vertellen ze elkaar hoe ze zich voelen bij het horen van dit lied en andere muziekfragmenten.

Je kan zelf muziekfragmenten kiezen of je kunt er ook downloaden.

Download alle materialen en beluister alle audio bij De heppiepet.

  

Download alle materialen

  

Ontdek Dag Loeloe! & Dag Pompom

Totaalaanbod voor 2de & 3de kleuterklas

Ontdek Dag Loeloe! & Dag Pompom

Over Uitgeverij Zwijsen

Zwijsen is al ruim 175 jaar toonaangevend uitgever van wetenschappelijk onderbouwde leermethoden voor het kleuter- en lager onderwijs in Vlaanderen en Nederland.

  • duidelijke, doorgaande leerlijn voor leerlingen van 2,5 tot 12 jaar
  • unieke visie op onderwijs: leerplezier garandeert leerwinst voor élk kind
  • 2 op 3 kinderen in Vlaanderen leert lezen met Zwijsen

Meer info

Uitgeverij Zwijsen