Zo werkt het

Wonderzoekers bestaat uit vier wateronderwerpen: water verplaatst, water verandert, water verdwijnt en water verkleurt. In elk activiteitenboek staat één wateronderwerp centraal. Per onderwerp worden enkele Wonderzoekjes concreet uitgewerkt.

Het Wonderzoekje zelf

Het Wonderzoekje gebeurt aan de hand van een techniekkaart, een wonderzoekskaart, een uitvinderskaart of een prikkelplaat.

Techniekkaart

Op de techniekkaart staat beschreven welke techniek je moet gebruiken om een bepaald Wonderzoekje uit te voeren (bijvoorbeeld over het absorberen van water). De techniekkaart kun je gebruiken wanneer je een Wonderzoekje begeleidt, maar de kaart kan ook dienstdoen wanneer de kleuters het Wonderzoekje zelfstandig nog eens overdoen. Ze kunnen de materialen van het Wonderzoekje variëren en de benodigde techniek aflezen van de techniekkaart.

Wonderzoekskaart

Een Wonderzoekskaart is een kaart waarop een opdracht (een Wonderzoekje) staat afgebeeld waarmee kleuters zelfstandig aan de slag kunnen gaan. Uiteraard kun je deze Wonderzoekskaarten ook gebruiken wanneer je de wonderzoekjes eerst begeleid wilt aanbieden.

Uitvinderskaart

Op de Uitvinderskaart kunnen kleuters de Wonderzoekjes tekenen die ze zelf hebben uitgevonden door met het materiaal te experimenteren. 

Prikkelplaat

De vier grote prikkelplaten kun je na het Wonderzoekje inzetten als verwerking om kleuters andere situaties te laten ontdekken waarin water de hoofdrol speelt. Kleuters kunnen op levensechte taferelen zoeken naar situaties waarin hetzelfde fenomeen te zien is als in het Wonderzoekje. Zo worden ze geprikkeld tot andere vragen. 

Leerkrachtondersteuning

De materialen van Wonderzoekers zijn zo ontwikkeld dat er voldoende ondersteuning is voor de leerkracht. 

 Zo bevat de Activiteitenmap naast de Gebruikswijzer ook een Activiteitenboek per ‘wateronderwerp’. In de Activiteitenboeken komen de volgende onderdelen aan bod:

  • achtergrondinformatie en tips
  • een heldere wetenschappelijke uitleg bij elk fenomeen
  • een aantal Wonderzoeksvragen
  • een overzichtelijk stappenplan in woord en beeld
  • tips voor verdere verwerking en verdieping.

De Wonderzoekskaarten, Uitvinderskaarten en Techniekkaarten vervolledigen het Activiteitenboek en zijn kopieerbaar. De kleurrijke, aantrekkelijk grote prikkelplaten wakkeren de interesse van de kleuters aan voor wetenschappelijke fenomenen.

Wonderkisten samenstellen

Sommige kleuters krijgen misschien niet genoeg van het onderwerp en willen nog verder experimenteren. Dat kan! In de Wonderkisten, die je zelf samenstelt, kun je Wonderzoekskaarten en Uitvinderskaarten onderbrengen waarmee kleuters zelfstandig aan de slag kunnen aan de hand van duidelijke pictogrammen

Keer terug naar 'Visie'

Wonderzoekers is een gestructureerde en gebruiksvriendelijke methode. De unieke didactiek en visie van Zwijsen liggen aan de basis.

Visie

Ga verder naar 'Materialen'

Wonderzoekers bevat een uitgebreid aanbod aan leuke en leerrijke materialen. Ontdek ze snel!

Materialen