Het Centrum voor Taal en Onderwijs

Effectief begrijpend lezen:
een kwestie van vijf didactische sleutels

De bekendmaking van de PIRLS-resultaten eind 2017 bracht heel wat teweeg. Veel leerkrachten beamen dat het begrijpend leesniveau van hun leerlingen wel een opkikkertje kan gebruiken.

  • Heb jij ook dat gevoel?
  • Wil je graag weten hoe je de leesvaardigheid van je leerlingen kan verbeteren?
  • Heb je nood aan concrete tips om ook in jouw klas krachtig begrijpend leesonderwijs in te zetten?

CTO_LOGO
Het Centrum voor Taal en Onderwijs voerde afgelopen jaar een reviewstudie, waaruit vijf sleutels naar voor kwamen die essentieel zijn voor een effectief leesonderwijs Deze sleutels vertalen ze naar concrete ideeën om het leesonderwijs in je klas en op school te optimaliseren. In elke sessie bespreken ze praktijkgerichte suggesties bij één of twee sleutels om op een motiverende manier aan leesvaardigheid van leerlingen te werken.Over Het Centrum voor Taal en Onderwijs

Het Centrum voor Taal en Onderwijs is een expertisecentrum verbonden aan de KU Leuven. Ze zijn een geëngageerd team van onderzoekers, vormers en materiaalontwikkelaars met veelzijdige achtergronden. Vanuit een nieuwsgierige, kritische en creatieve blik werkt Het Centrum voor Taal en Onderwijs aan een taal- en kansrijke toekomst voor iedereen.

Dat doen ze door maatschappelijk relevant en praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek uit te voeren en die bevindingen te vertalen in proces- en praktijkgerichte ondersteuning van schoolteams en in de ontwikkeling van handzame methoden en didactische tools.

Het unplugged programmeren heeft als voordeel dat er geen dure materialen nodig zijn om het computationele denken in te oefenen.

Over de Zwijsen Academy

De Zwijsen Academy organiseert jaarlijks een studiedag over actuele onderwijstopics. Bij deze tweede live editie wil Zwijsen leerkrachten, directies, zorgcoördinatoren … uit het kleuter- en lager onderwijs inspireren over het thema Taal en diversiteit.

Deze studiedag vindt plaats op woensdag 5 oktober 2022 in het Congrescentrum Lamot in Mechelen. Die dag organiseren we tal van interessante sessies en lezingen met heel wat boeiende gastsprekers.

Bestel nu jouw tickets

ZwijsenAcademylogo2022

Keer terug naar ‘Astrid Geudens’

Astrid Geudens zal een interessante lezing geven over het introduceren van letters en klanken bij kleuters.

Astrid Geudens

Ga verder naar ‘Fien Loman’

Beter Nederlands leren én plezier beleven aan taal? Ontdek het tijdens de sessie van Fien Loman rond de 7 didactische principes voor taalkrachtig onderwijs.

Fien Loman