Marlies Tierens

Dat klinkt als muziek in de oren: differentiatie volgens cognitieve vaardigheden van leerlingen

lager onderwijs

Je legt nieuwe leerstof uit, maar bij de oefeningen merk je op dat een aantal leerlingen niet mee zijn. Je geeft bijkomende instructie, maar… is deze voor iedereen wel even nuttig?

Hoewel sommige leerlingen dezelfde fouten lijken te maken, hebben ze soms andere ondersteuning nodig om tot leren te komen. Het is niet altijd eenvoudig om te bepalen wat een leerling nu net nodig heeft. Het CHC-model (McGrew & Flanagan, 1997) biedt een kader om naar cognitieve profielen van leerlingen te kijken, met elk hun eigen sterktes en zwaktes.

Het is vandaag één van de meest psychometrisch onderbouwde modellen van intelligentie.

Sterker nog, in combinatie met inzichten rond informatieverwerking biedt het duidelijke handvatten voor de lespraktijk. Kom je verdiepen in de structuur van intelligentie en verwerf met de hulp van Marlies Tierens meer inzicht in het cognitief functioneren van je leerlingen.

Marlies Tierens

Over Marlies Tierens

Marlies Tierens (PhD) is docent psychodiagnostiek aan de opleiding Toegepaste Psychologie en onderzoeker bij het expertisecentrum Zorg en Welzijn van Thomas More. In haar huidig onderzoek werkt ze mee aan de ontwikkeling van de COVAT reeks, een reeks Nederlandstalige cognitieve vaardigheidstesten voor kinderen, jongeren en volwassenen op basis van het CHC-model. Ze geeft vormingen over het CHC-model en hoe zich dit kan vertalen in adviezen voor de klas. Daarnaast werkt ze als zelfstandig psycholoog met cognitief sterk functionerende kinderen, jongeren en volwassenen.

Over de Zwijsen Academy

De Zwijsen Academy organiseert jaarlijks een studiedag over actuele onderwijstopics. Bij deze tweede live editie wil Zwijsen leerkrachten, directies, zorgcoördinatoren … uit het kleuter- en lager onderwijs inspireren over het thema Taal en diversiteit.

Deze studiedag vindt plaats op woensdag 5 oktober 2022 in het Congrescentrum Lamot in Mechelen. Die dag organiseren we tal van interessante sessies en lezingen met heel wat boeiende gastsprekers.

zwijsen academy 2023