Oosterweel: een brug tussen Lantis en STEM op school

  logo_lantis

  We zijn blij met de samenwerking met uitgeverij Zwijsen. Hun motto is ‘breng leren tot leven’, en dat is precies wat we met ons lessenpakket willen bereiken. We kiezen bewust niet voor een klassiek informatiepakket rond Oosterweel, maar we laten kinderen zien hoe ze leren kunnen toepassen in de echte wereld, door ze zelf dingen te laten ontwerpen en ervaren. Ze zullen bijvoorbeeld de opdracht krijgen om een brug te bouwen of een geluidsversterker te onderzoeken”, schetst Bart Van Camp, Directeur Omgeving bij Lantis.

  Lantis, de bouwheer van de Oosterweelverbinding, ontwikkelde samen met uitgeverij Zwijsen een educatief lessenpakket voor leerjaar 5 en 6. Het pakket is opgebouwd vanuit STEM-leerdoelen. Meer dan 300 scholen in een straal van 10 kilometer rond het centrum van Antwerpen krijgen het pakket gratis toegestuurd.

  Oosterweel gaat naar school

  De komende jaren zal het Oosterweelproject voor een grondige metamorfose van de stad Antwerpen zorgen. Heel wat kinderen zullen deze veranderingen dicht bij hun huis of schoolpoort meemaken. “Deze kinderen zijn de toekomst van onze stad. Het is belangrijk dat zij zich goed bewust zijn van de nieuwe mogelijkheden die hun omgeving zal bieden.”, zegt Bart Van Camp. Door het lessenpakket wordt het voor leerlingen meteen heel tastbaar wat het Oosterweelproject allemaal inhoudt.

  “Maar er is meer”, zegt Sofie Dael, onderwijskundige en uitgever bij Uitgeverij Zwijsen. “De inhoud van het educatief pakket sluit aan bij STEM-leerdoelen die ook in het basisonderwijs een belangrijke rol spelen. We helpen leerkrachten op weg om STEM concreet te maken in de klas, aan de hand van een project dat zich de komende jaren in de buurt van vele scholen zal afspelen. Er is voldoende lesmateriaal om meer dan een hele lesweek te vullen.”

  De bouwheer van de Oosterweelverbinding wil op die manier zijn steentje bijdragen om STEM-opleidingen zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor de studenten van morgen. “Een project als Oosterweel heeft heel wat technische en technologische competenties nodig. Vandaag vinden we deze profielen niet altijd even makkelijk. Door kinderen nu al kennis te laten maken met STEM, geraken ze misschien sneller overtuigd van de enorme mogelijkheden van een STEM-loopbaan”, vervolgt Van Camp.

   

  HubSpot Video

   

  STEM-pakket op maat

  Het pakket bevat lesfiches voor de leerkracht en een leerwerkboek voor elke leerling. De handige lesfiches zijn aangevuld met het nodige digitale materiaal. Deze zijn terug te vinden op de website oosterweelverbinding.be/lessenpakket.

  De leerlingen gaan met 5 STEM-activiteiten aan de slag:

  1. Planten in de stad
  2. Bruggen bouwen
  3. Gevaar in de tunnel
  4. Geluidsoverlast in de stad
  5. Ontwerp je eigen park (eindactiviteit)

  Door middel van deze 5 activiteiten krijgen de leerlingen meer inzicht in welke verschillende profielen betrokken worden bij het ontwerp en de bouw van de Oosterweelverbinding.

  Ze onderzoeken een aantal factoren die een invloed hebben op de leefbaarheid in de stad en werken naar een eindactiviteit toe, waarbij ze alle kennis uit de voorgaande activiteiten kunnen gebruiken om een deel van de Oosterweelverbinding in te richten: het ontwerp van een park.


  cover Lantis

  Bezoek aan Oosterweelwerf

  De leerlingen en hun leerkrachten krijgen zo de kans om Oosterweel in de klas te beleven. Maar dat is niet alles. Aan het lessenpakket is namelijk een wedstrijd verbonden.

  De klas met het meest creatieve parkontwerp maakt kans op een écht werfbezoek. “De theorie leren en vervolgens de praktijk zien: dat zal de kers op de taart zijn voor heel wat leerlingen”, besluit Sofie Dael. “We moedigen scholen dan ook sterk aan om met het lespakket aan de slag te gaan.”

  Meer weten? Neem contact op!

  Contacteer Tim Francis

  Of vul onderstaand formulier in: