De heppiepet voor Kom op tegen Kanker

  1a_KOTK_hor_pos_pms

  ‘We hebben Uitgeverij Zwijsen gecontacteerd omdat we graag een educatief pakket voor kleuters wilden laten uitwerken’, vertelt Anke Berckmans, Project Coördinator bij Kom op tegen Kanker.

  'Als je weet dat elke dag mensen te horen krijgen dat ze kanker hebben, zit in elke klas wel een kind die de ziekte van dichtbij meemaakt. Aan de hand van educatieve pakketten wil Kom op tegen Kanker met zijn campagne De Pet op tegen Kanker leerkrachten helpen om kanker bespreekbaar te maken in hun klas.

  Hoe ga je er als leerkracht mee om als één van je leerlingen de ziekte van dichtbij meemaakt? Hoe reageer je op de vragen en emoties waar de kinderen mee zitten?

  En vooral: hoe vertaal je dat naar doelgerichte activiteiten die passen binnen de ontwikkelingsdoelen en boeiend zijn voor kinderen die niet rechtstreeks getroffen zijn? Hierop vonden we een antwoord bij Zwijsen.'

   

  Link met Dag Loeloe! en Dag Pompom!

  Anke licht toe: ‘We hadden in het verleden al educatieve pakketten uitgewerkt voor de lagere school. Voor de kleuters vonden we het een goed idee om te werken met enkele characters op maat van de kleuters en deze vonden we bij Dag Loeloe! en Dag Pompom!’.

  Hiervoor werkte Anke nauw samen met Ann Weyn, Fondsredacteur Kleuters bij Uitgeverij Zwijsen. Ann verduidelijkt graag de unieke pluspunten van Dag Loeloe! en Dag Pompom!: ‘Dag Loeloe! en Dag Pompom! zijn een totaalaanbod voor de 2de en de 3de kleuterklas. Door de klaspoppen Loeloe en Pompom komt het anker (thema) tot leven en voelen kleuters zich veilig om te gaan ontdekken en te onderzoeken. Alle ontwikkelingsdomeinen komen op een doelgerichte manier aan bod in een waaier van uitgewerkte activiteiten. Speciaal voor Kom op tegen Kanker hebben we een mini-anker uitgewerkt: De heppiepet.’

   

  Van ontwerp tot verzenden

  De inhoud van het pakket werd in verschillende fasen goed afgestemd met Kom op tegen Kanker. De expertise en de wensen van Kom op tegen Kanker werden goed meegenomen in de uitwerking van het volledige pakket. Zwijsen stuurde de verschillende auteurs en illustratoren aan. Ook het drukwerk, de handling, de verzending en het eventuele nazenden werd verzorgd door Zwijsen.

  heppiepet-binnenwerk

   

  De verschillende materialen

  Elke kleuterschool in Vlaanderen kreeg in april 2019 een prentenboek en een set van 10 woordkaarten gratis toegestuurd.

  Prentenboek ‘De heppiepet’

  Loeloe en Pompom vervelen zich en vragen Tim, de buurjongen, om mee te spelen. Maar Tim heeft geen tijd. Hij wacht op zijn mama die van het ziekenhuis komt.

  De mama van Tim is ziek. Ze heeft kanker. Vaak is de mama van Tim moe, dat maakt haar wat verdrietig. Pompom heeft een idee: de heppiepet! Als je die pet opzet, krijg je heel wat blije gedachten.

  In het prentenboek is ook een preteaching-plaat voorzien, pagina’s met verduidelijkende woordenschat erbij en een informatieve plaat.

   

  Prentenboek ‘De heppiepet’

  Woordkaarten

  Bij dit educatief pakket horen tien woordkaarten. Op de voorkant is telkens een foto van het woord en de geschreven vorm afgebeeld.

  Op de achterkant staan een definitie, een contextzin en de verschillende betekenissen van het woord. De woordkaarten worden ingezet tijdens de activiteiten.

  woordkaarten

  Activiteitenbundel

  activiteitenbundel-de-heppiepet-web

  Deze bundel omvat acht activiteiten en vier uitgewerkte hoeken. In deze bundel wordt aandacht geschonken aan te behandelen doelen, woordenschat, differentiatie,..

  Kopieerbundel

  kopieerbundel

  Bij sommige activiteiten horen een of meer kopieerbladen.

  Ouderbrief

  ouderbrief

  Via de ouderbrief kan de leerkracht de ouders betrekken bij het uitwerken van dit educatief pakket. Deze brief is opgemaakt in Word. Hij kan dus naar wens aangepast worden.

  Animatiefilmpje 'De heppiepet'


  Dit is de geanimeerde versie van het prentenboek ‘De heppiepet’. Het animatiefilmpje kan gebruikt worden in een activiteit waarbij de kleuters bijbehorende verhaalplaten in de goede volgorde moeten leggen. Zo doorlopen ze nogmaals de opbouw van het verhaal en herhalen ze woorden die eerder zijn aangeboden.

  Liedje & muziekfragmenten

  Start nu met dit gratis educatief pakket en download hier alle digitale materialen.

   

  Heppiepet-sofa

   

  Meer weten? Neem contact op!

  Contacteer Tim Francis

  Of vul onderstaand formulier in: