Veilig verder lezen met Studio taal

Hoe ga je in de klas om met grote verschillen in leesvaardigheid?

Het is belangrijk om de technische leesvaardigheid van je leerlingen te ontwikkelen in nauwe samenhang met begrijpend lezen en leesplezier. Studio taal speelt daar volledig op in en zorgt dat elke leerling met plezier blijft lezen!

Sprietje dat is StudioVeilig leesklimaat & veel leesplezier

Studio taal bouwt verder op de didactiek van lezen die is opgestart in Veilig leren lezen kim-versie. Ook zonder de basis van Veilig leren lezen kun je met Studio taal aan de slag. Uitgeverij Zwijsen blijft de leesspecialist bij uitstek, zodat jij als leerkracht de leerlingen het best kunt ondersteunen in het lezen.

Tijdens de lessen technisch en vloeiend lezen van Studio taal is er aandacht voor alle aspecten van lezen: correct en vlot lezen, vloeiend lezen, leesbegrip én leesplezier. De rijke context van de teksten en de aantrekkelijke materialen, zoals de Vloeiend & vlot-boekjes en bijbehorende software van de Leestrainer, brengen jouw lessen tot leven.

Met de Leestrainer van Studio taal kunnen je leerlingen zelfstandig hun leesvaardigheid oefenen op hun eigen niveau, in de klas én thuis. Benieuwd? Ontdek in dit filmpje hoe de Leestrainer werkt.

 

Extra leestijd

Voor technisch en vloeiend lezen voorziet Studio taal telkens een basisles en een vervolgles per lesweek.

Aan het einde van de vervolgles kun je gemakkelijk extra leestijd voorzien voor de leerlingen die daar behoefte aan hebben. Als leerkracht krijg je talloze tips voor leesbevordering: een vragenspel, een brievenbus met leestips, invullen van een leeslogboek ... Leerlingen worden voortdurend gestimuleerd om veel en graag te lezen.

Tijdens de vierde lesweek biedt de extra leestijd dan weer ondersteuning voor herhaling en remediëring: voor correct/vlot lezen én voor vloeiend lezen.

Verschillen in leesvaardigheid

Wellicht zit niet elke leerling van je klas op hetzelfde niveau. Met de ingebouwde differentiatie in Studio taal leert elke leerling op zijn eigen niveau. De methode bestaat uit drie niveaus: intensief (aanpak 1), basis (aanpak 2) en verdiepend (aanpak 3).

3-niveaus-Studio-taal

 

Wel werken de leerlingen allemaal aan hetzelfde doel: zo blijven ze betrokken bij elkaars activiteiten en stimuleren ze elkaars taalontwikkeling.

Breed evalueren

Daarnaast is er in de methode ruimte voor voldoende evaluatie. De software van Studio taal helpt je bij het observeren van je leerlingen: het geeft je een duidelijk overzicht van de resultaten en voortgang van je leerlingen. In het Dashboard zie je in één oogopslag de status van de doelen van je klas of zelfs per leerling. Voor de leerlingen die het nodig hebben is er in elk blok ook ruimte om te herhalen.

 

Nieuwsgierig naar Studio taal?

Ontdek meer over Studio taal op onze website of vraag vrijblijvend een presentatie aan van een van onze adviseurs.

 

 

Categorieën: Veilig leren lezen, Lager onderwijs, Studio taal & spelling, Taal, Lezen, Veilig verder lezen