Software

    Bij Veilig leren lezen kim-versie hoort rijke, gevarieerde educatieve software die perfect aansluit bij de taal- en leesmethode. Bovendien werken de softwareprogramma's op een geïntegreerde manier samen, waardoor ze precies zijn afgestemd op de individuele leerbehoeften van je leerlingen.

    Leerkrachtsoftware

    De Veilig leren lezen leerkrachtsoftware ondersteunt jou als leerkracht bij het geven van de les via het digibord en bij het voorbereiden, het plannen en evalueren van de lessen en de resultaten van de leerlingen.

    De leerkrachtsoftware van Veilig leren lezen kim-versie bestaat uit het Dashboard en de Leerkrachtasssistent. Het Dashboard en de Leerkrachtassistent staan samen in één omgeving.

    Hoe werkt de leerkrachtsoftware Veilig leren lezen?

    Bekijk nog meer filmpjes en uitleg over de leerkrachtsoftware.

    Dashboard

    Met het Dashboard plan je jouw onderwijs, bereid je het voor, evalueer je het en pas je het aan aan de behoeften van jouw leerlingen.

    VLL_Software_Dashboard

    • Dag voorbereiden
      Alle informatie bij de les, inclusief de lesbeschrijving, de doelen en materialen staan hier handig bij elkaar. Na het selecteren van de les kun je meteen ook starten.
    • Evaluatie
      Onder ‘Evaluatie’ vind je alles terug over toetsinvoer, toetsresultaten en kernplannen.
    • Materiaal
      Via ‘Materiaal’ krijg je toegang tot een waaier aan informatie: de algemene handleiding, naslag, toetsmaterialen, printbladen en ouderinformatie.
    • Instellingen
      Hier vind je de jaarplanning en maak je de instellingen voor de oefensoftware en woordenschattoets.
    • Nieuws & updates
      Zo blijf je op de hoogte van de laatste nieuwtjes bij Veilig leren lezen.

    Leerkrachtassistent

    Met de Leerkrachtassistent van Veilig leren lezen kim-versie geef je op een aantrekkelijke manier les op het digitale schoolbord. Alle basismaterialen waarmee je leerlingen werken, zijn in het programma opgenomen, waardoor je moeiteloos instructie en feedback kunt geven.

    De Leerkrachtassistent biedt in gestructureerde vorm overzicht en ondersteuning bij de taallessen en het leesonderwijs. Van het inzoomen op woorden tijdens het ankerverhaal tot het maken van een woordweb of een auditief dictee.

    VLL_Software_Leerkrachtassistent_afbeeldinginpc-(1)

    VLL_Software_Leerkrachtassitent_afbeeldingankerverhaal

    Je start de Leerkrachtassistent vanuit het Dashboard onder ‘Dag voorbereiden’.

    Leerlingsoftware

    VLL_spraakherkenning_blog

    Spraakherkenning in Veilig leren lezen 

    Laat je leerlingen extra oefenen met de spraakherkenningsmodule bij Veilig leren lezen

    Leren lezen vereist veel oefening. Begeleid hardop lezen is heel belangrijk, maar is in de praktijk beperkt mogelijk. Met de gratis spraakherkenningsmodule in de leerlingsoftware bij Veilig leren lezen voor op school kunnen alle leerlingen effectief oefenen. Zo maken ze meer leesmeters en ervaren ze sneller leesplezier.

    Hoe werkt spraakherkenning bij Veilig leren lezen?

    De educatieve leerlingsoftware die bij Veilig leren lezen kim-versie beschikbaar is, is niet alleen te gebruiken op de computers en tablets op school, maar ook thuis. In dit programma oefenen je leerlingen op 3 leerlijnen: 

    1. Technisch lezen en spellen, begrijpend lezen
    2. Woordenschat
    3. Leesbevordering

     

    Adaptieve software

    De leerlingsoftware van Veilig leren lezen is precies aangepast aan de leerbehoeften van elk van je leerlingen. Enerzijds kun je als leerkracht zelf bepalen welke leerling je met welk onderdeel laat oefenen, anderzijds houdt dit adaptieve programma de leesontwikkeling van je leerlingen perfect bij. 

    In de leerlijn technisch lezen oefenen je leerlingen voornamelijk woorden met letters die ze nog niet goed kennen. Wanneer de verplichte basisoefeningen zijn afgerond, maken ze keuzeoefeningen op maat: sommige leerlingen krijgen letters aangeboden als herhaling, terwijl andere leerlingen oefenen met uitdagendere woordtypes, zoals woorden met medeklinkerclusters.

    In de leerlijn woordenschat oefenen je leerlingen met woorden die passen in de context van de kern. In totaal komen ongeveer 800 woorden aan bod. De leerlingsoftware van Veilig leren lezen vraagt je leerlingen eerst om aan te geven welke woorden ze al kennen en focust vervolgens voornamelijk op woorden die nog niet goed gekend zijn. Uiteraard wordt ook gecontroleerd of bekende woorden inderdaad voldoende bekend zijn. Wanneer dat niet het geval is, worden ook die woorden geoefend. Op die manier sparen je leerlingen tijd die ze extra kunnen besteden aan de leerlijn technisch lezen of leesbevordering. 

    De leerlijn leesbevordering heeft tot doel om kinderen aan te zetten tot lezen. Op een eenvoudige manier kunnen je leerlingen elkaar leestips sturen, vragen over boeken beantwoorden of gelezen boeken bespreken. Het kunnen delen van leesbeleving met klasgenootjes of de leerkracht vormt immers een grote stimulans tot blijvend leesplezier. 

    leerlingsoftware.jpg

    Beloningssystemen

    Het beloningssysteem van de leerlingsoftware stimuleert je leerlingen om bepaalde belangrijke oefeningen eerst te maken. Zoem de bij begeleidt je leerlingen in het programma en beloont hen met grappige animaties. 

    Thuisversie

    Veilig leren lezen kim-versie stelt ook een thuisversie van de leerlingsoftware ter beschikking, waarin de drie leerlijnen integraal zijn opgenomen. Op die manier wordt het mogelijk om de oefentijd uit te breiden. Leerlingen die over een zwakke woordenschat beschikken of moeite hebben met lezen, krijgen herhalingsoefeningen op maat aangeboden, terwijl sterkere leerlingen uitdagende leesbevorderingsopdrachten kunnen maken. Toetsen zijn daarentegen niet opgenomen in de thuisversie. 

    Met de thuisversie van de leerlingsoftware stimuleer je bovendien de ouderbetrokkenheid. Ouders kunnen zelf de vorderingen volgen die hun kind maakt met de thuissoftware. Als leerkracht kun je de ouders nog verder informeren met behulp van de extra materialen in het Dashboard. Zo blijven ze steeds op de hoogte van de lees- en taalontwikkeling van hun kind.

    Geïntegreerde werking van Dashboard, Leerkrachtassistent en de leerlingsoftware

    Het online registratie- en planningsprogramma Dashboard is volledig afgestemd op de online software Leerkrachtassistent. Beide programma’s vormen het hart van de methode Veilig leren lezen en behoren tot het basispakket van de materialen. Doordat het Dashboard de resultaten en de letterkennis van je leerlingen doorgeeft aan de Leerkrachtassistent, kun je jouw instructie op maat maken.

    Ook is er vanuit het Dashboard uitwisseling met de leerlingsoftware, zodat je leerlingen aangepaste oefeningen krijgen. Differentiatie vormt zo één van de sleutelbegrippen van Veilig leren lezen. Omdat alles bovendien online staat, kun je ook thuis je lessen voorbereiden en veel tijd besparen.

    VLL_software_geïntegreerdewerking2

     

    VLL_software_geîntegreerdewerking1

    Leesturbo voor correct en vlot lezen

    Leesturbo biedt extra oefenmateriaal vanaf kern 6 tot en met kern afsluiting. Met dit programma oefenen leerlingen het automatiseren van de woordherkenning. Bij elke opdracht moet de leerling een woord lezen en snel aangeven of dit een bestaand woord is of niet, of aangeven in welke betekeniscategorie het woord hoort.

    Doordat leerlingen tijdens het lezen een koppeling moeten maken met de betekenis van het gelezen woord, komt er een diepe verwerking van het woord tot stand.

    Leesturbo

    Scholen met een licentie op de leerlingsoftware krijgen Leesturbo er gratis bij.

    Opzoekboek

    Het Opzoekboek is beschikbaar in de leerlingsoftware van Veilig leren lezen kim-versie. Met het Opzoekboek kunnen leerlingen die Nederlands als 2de taal spreken en leerlingen met een beperkte woordenschat gemakkelijk het woord bij de plaatjes in het werkboek opzoeken en beluisteren.

    In het Opzoekboek zijn de plaatjes uit het werkboek digitaal beschikbaar met het gesproken woord erbij. Leerlingen klikken op een plaatje en horen vervolgens het woord. Er is enkel auditieve ondersteuning van het woord zelf. Het Opzoekboek is beschikbaar bij kern start t.e.m. kern 11.

    Opzoekboek_scherm2_opzoekboek_werkbladplaatjes-1

    Scholen met een licentie op de leerlingsoftware kunnen gratis gebruikmaken van het Opzoekboek.

    Systeemvereisten

    Systeemvereisten software

    Keer terug naar 'Materialen'

    De schrijfmethode Veilig leren lezen bevat een uitgebreid aanbod aan leuke en leerrijke materialen. Ontdek ze snel!

    Software

    Ga verder naar 'Prijzen'

    Interesse in de materialen van Veilig leren lezen? Neem snel een kijkje in de webshop!

    Prijzen