Hoe belangrijk is blijven lezen in de zomervakantie voor jouw kind?

In het begin van het schooljaar, net na de zomervakantie, is bij een aantal kinderen een terugval in leesvaardigheid te zien. Dit wordt het zomerverlies of zomerdip genoemd. Voor ouders is het niet steeds duidelijk dat lezen met en door hun kinderen ontzettend belangrijk is om zomerverlies tegen te gaan. 

 

Ouderbetrokkenheid en het zomerverlies

Een goede afstemming en samenwerking tussen de school en de ouders is belangrijk om zomerverlies te voorkomen. Breng ouders op de hoogte van het begrip zomerverlies. Regelmatig lezen in de zomervakantie: voorlezen, zelf lezen of samen lezen met een ouder, broer of zus, komt de leesontwikkeling van het kind ten goede. Geef bijvoorbeeld boekjes mee naar huis. Moedig bibliotheekbezoek aan.

Hoe kunnen ouders ermee aan de slag?

TIP 1: Er was eens …

Ieder kind vindt voorlezen fijn. Bespreek het belang van regelmatig voorlezen.
Voorlezen zorgt er niet alleen voor dat de woordenschat groeit, maar je kind leert ook veel als jij leest. Dat spannende verhaal of sprookje kan je kind nu misschien nog niet zelf lezen, maar straks wel. Met de nodige intonatie en inlevingsvermogen beleef je er beiden plezier aan.

TIP 2: Dubbel leesplezier: lees samen een boek

Beleef samen leesplezier. Als jouw kind aan het lezen is, pak ook jij een van je favoriete boeken of je e-reader erbij. Zo is lezen dubbelplezierig. In de tuin, de hangmat of languit in de zetel … plekjes genoeg om samen van lezen te genieten. Zien lezen, doet trouwens lezen.

TIP 3: Kinderboeken mee of in huis!

Een voor de hand liggende tip: zorg voor leuke kinderboeken in de vakantiekoffer of thuis. Als er boeken in huis zijn, kan een kind ook spontaan naar een boek grijpen. Ga vooraf samen naar de bibliotheek en laat je kind zelf een stapel boeken uitkiezen voor de vakantie. Boeken die nog te moeilijk zijn, kun je voorlezen of samenlezen.
Als leerkracht beschik je waarschijnlijk wel over een leuke lijst met titels. Of misschien biedt het persoonlijke lijstje van je kind (zie ook artikel: Tips tegen het zomerverlies) inspiratie. Via http://zoeken.bibliotheek.be/ kun je voor elke leeftijdsgroep nog op zoek naar andere titels.

TIP 4: Lezen is en kan overal

De menukaart in een restaurant, wegwijzers en borden onderweg, foldertjes van de zoo of het museum, een informatief boekje over een favoriet onderwerp van je kind … Je kind is aan het lezen. Ook strips, leesdoeboeken en samenleesboeken zijn leuk en zinvol om te lezen.

Lezen is en kan overal. Zoek eens een andere locatie op om te lezen dan de zetel.
Een uitdaging met de Zomerlezen bingo.

 

Download jouw Zomerlezen bingo

 

Print hem uit en laat je kind(eren) lezen op zoveel mogelijk plekken. Heeft hij/zij ergens gelezen?
Dan mag het kind die plek inkleuren. Wie heeft als eerste overal gelezen?

 

TIP 5: Regelmatig en op een vast tijdstip lezen

Zorg ervoor dat kinderen door 'verplicht' lezen, geen aversie tegen lezen ontwikkelen.
Een vast tijdstip op de dag en een vaste tijdsduur met de kinderen afspreken, kan helpen om het lezen gemotiveerd te houden. Laat ouders ook interesse tonen in wat de kinderen lezen door er met ze over te praten. Niet om te overhoren, maar om samen te genieten van de verhalen in de boeken. Bespreek met de ouders hoe ze hun kind het best kunnen ondersteunen.

 

 

 

Categorieën: Veilig leren lezen, Lager onderwijs, Studio taal & spelling, Taal, Lezen