Vijf leuke waterspelletjes voor rekenlessen

Het wordt lekker warm de komende dagen. Zin in een leuke en verkoelende rekenles? Schuif de rekenboeken aan de kant en verwerk de leerstof met waterspelletjes op de speelplaats. Met de tips in dit artikel heb je gegarandeerd een verfrissende rekenles. De speltips zijn bedacht door Petra Kroon.

De spelletjes zijn direct te gebruiken voor het tweede leerjaar en met enkele aanpassingen ook heel geschikt in andere leerjaren. Gebruik bijvoorbeeld de antwoorden van een bepaalde tafel, noem bewerkingen waar je nu mee bezig bent, verklein het getalgebied naar 10 of verruim het tot 1000. Denk ook eens aan breuken. Ook die kun je optellen en van minder naar meer leggen.

 

Tip 1: pingpongballen

Dit heb je nodig:

  • Watertafel
  • Pingpongballen (In plaats van pingpongballen kun je ook andere voorwerpen gebruiken, zoals duplo-blokjes, badeendjes of schelpen)
  • Watervaste stift
  • Schepnetje

 

Vul buiten een watertafel met water. Stop daar genummerde pingpongballen in. Nummer deze tot 20 (begin van het tweede leerjaar). Leg een schepnetje bij de watertafel. De leerlingen krijgen twee pogingen om spullen uit het water te vissen. Daarna leggen ze de getallen van minder naar meer.

 

 

 

Rekenen met zoWISo

zoWISoOuderportaal-1

Wil jij een wiskundemethode waarmee je leerlingen geboeid en betrokken houdt? Deze waterspelletjes zijn een goed voorbeeld van hoe leerlingen tijdens de zoWISo-lessen actief aan de slag gaan met motiverende opdrachten.

Ontdek hier meer over zoWISo en vraag een gratis digitaal pakket aan.

Download een GRATIS digitaal pakket

 

 

Over de auteur: Petra Kroon is leerkracht. Ze heeft een Master opleiding afgerond gericht op leren en gedrag, is rekencoördinator en is de oprichtster van www.derekenhoek.nl. In 2017- 2019 won ze de Drentse onderwijsprijs met haar vernieuwde aanpak van het rekenonderwijs in groep 3.

 

 

 

Categorieën: zoWISo, Lager onderwijs, Wiskunde