5 redenen om voor spelletjes te kiezen in je klas

Ontdek waarom steeds meer kleuterleerkrachten naast kinderboeken ook educatieve spellen inzetten!

Slim, want de inzet van leerspellen op school is een effectieve manier om je kleuters spelenderwijs extra te laten oefenen én om kleuters extra uit te dagen. Ontdek hieronder 5 redenen waarom het integreren van spellen in de klas een goed idee is.

Overtuigd? Bestel ze dan snel in onze webshop.

 

1. Kleuters werken op een speelse manier aan de leerdoelen van taal, lezen en rekenen

Met de spellen van Zwijsen – die 100 % aansluiten bij de leerlijn van school – oefenen je kleuters op een andere manier met leren lezen, rekenen, taal, spelling en de tafels. Het oefenen gebeurt op een minder schoolse manier, namelijk spelenderwijs en handelend. Door te oefenen met aantrekkelijke spelvormen wordt het trainen van de basisvaardigheden allesbehalve saai. Sterker nog: leren wordt zo een feest!

2. Kinderen ontwikkelen tegelijkertijd andere belangrijke vaardigheden

Als je je kleuters aan de slag zet met leerspellen, oefenen ze niet alleen de schoolse vaardigheden, maar stimuleer je ook de ontwikkeling van andere vaardigheden zoals luisteren, praten, motorische vaardigheden en niet te vergeten sociale vaardigheden! Zo leren kinderen samenwerken, elkaar helpen, dingen uitleggen, feedback geven, problemen oplossen en niet te vergeten creatief denken.

3. Spellen hebben een positieve invloed op de leermotivatie

Plezier in leren, opent de deur naar daadwerkelijk leren. Ontdek de factoren die kleuters enthousiast maken: keuzevrijheid, duidelijke structuur, ruimte voor eigen interesses, ontwikkeling van talenten, voldoende uitdaging, inzicht in de eigen voortgang en waardering. Spelletjes hebben een positieve invloed op deze factoren en dus ook op de motivatie van kleuters. Annette Sluiter, fondsredacteur leerspellen bij Uitgeverij Zwijsen: ‘Plezier staat voorop bij de spellen van Zwijsen en dat houdt kinderen gemotiveerd. Een aantal spellen speel je samen, dat is een mooie variatie op bijvoorbeeld zelfstandig lezen waarbij je in je eentje met je neus in een boek zit. Kinderen zijn handelend bezig.’

4. Met spelletjes kun je ook differentiëren bij je kleuters

Spellen bieden niet alleen een leuke en interactieve manier om specifieke doelen extra te oefenen, maar ze vormen ook een waardevol instrument voor differentiatie binnen diverse leerbehoeften. Voor kleuters die bepaalde vaardigheden verder willen ontwikkelen, bieden spellen de mogelijkheid tot zelfstandig of groepsgewijs spelenderwijs leren. Ze kunnen zich verdiepen in uitdagende opdrachten en hun leergierigheid naar nieuwe hoogten tillen.

Tegelijkertijd bieden deze spellen een waardevolle ondersteuning voor kleuters die extra aandacht nodig hebben. Met aangepaste niveaus en gerichte oefeningen kunnen zij op een speelse manier werken aan het versterken van hun basisvaardigheden.5. Spellen zijn ideaal bij het werken in circuitvorm

Werk jij met jouw klas wel eens in circuits? Veel kleuters hebben een korte spanningsboog: als ze te lang moeten luisteren raken ze afgeleid en is de concentratie ver te zoeken. Circuits bieden een uitkomst: ze zijn actief bezig en door de variatie raken ze niet snel verveeld. Bovendien heb jij als leerkracht ondertussen je handen vrij voor het geven van extra begeleiding aan de kleuters die dat nodig hebben!

Voor welk spel kies jij?

Zwijsen biedt leerspellen voor elk leerjaar in de kleuterschool. We hebben een uitgebreid aanbod voor rekenen, letters, tellen, schrijven…

Ontdek al deze spellen in onze webshop

 

Categorieën: Dag Loeloe, Dag Jules, Dag Pompom, Kleuteronderwijs