Digitaal kijk- en speelplezier met Jules

Bij Dag Jules! vind je enorm veel leuke materialen om aan de slag te gaan in de kleuterklas: verhaalplaten, reuzenprentenboeken, kartonboekjes, een verteltheater ... Daarnaast zijn er ook drie DVD’s ontwikkeld met animatiefilmpjes van elk verhaal en digitale spelletjes op kleutermaat. Juf Freya Poppe staat voor de eerste kleuterklas in De Octopus in Roeselare en werkt heel graag met dit digitale materiaal in de klas. Ze licht dit graag toe.

“Goeiemorgen allemaal! Goeiemorgen allemaal! Dag zon! Dag Jules! Dag kind! Hoor hoe vrolijk de dag begint! Tralalalalala… hoor hoe vrolijk de dag begint!” Elke ochtend wordt Jules enthousiast wakker gemaakt door ‘het kindje van de dag’. Hij/zij trekt zijn pyjama uit en kiest zijn kleren. Jules is de vriend van elke kleuter! Het is een dankbaar totaalaanbod waar wij in het instapklasje en de eerste kleuterklas al jaren mee aan de slag gaan.” vertelt Freya.

Juf Freya legt uit waarom: “Voor de oudere kleuters was er al geruime tijd een ruim aanbod aan animatiefilmpjes op internet. Voor de kleuters uit het instapklasje en de eerste kleuterklas is het moeilijker om leuke, educatieve filmpjes te vinden. Gelukkig kwam daar sinds enkele jaren verandering in met Dag Jules!. We gebruiken dit totaalaanbod elke dag, elk moment, elk thema. Het bevat een sterk taalprogramma. Zo gebruiken we het in onze eerste kleuterklas ook vaak als werkmiddel bij anderstalige kleuters.” Natuurlijk kan je Dag Jules! ook aanvullend gebruiken, naast eigen ontwikkelde lessen. Zo kan je bepaalde activiteiten selecteren en hoef je niet het hele aanbod te volgen.

 

Jules-in-de-klas---digitaal-kijkplezier

“Naast de doe-platen van Dag Jules!, de vingerpoppen, de looppoppen… zetten wij ook de drie DVD’s vol animatiefilmpjes en interactieve spelletjes van Dag Jules! in. Drie DVD’s met op elke DVD tien animatiefilmpjes, wat een leuke aanwinst!”, vertelt Freya enthousiast, “Het sluit perfect aan bij de themabundels, spreekt aan door de bewegende beelden en is erg herkenbaar voor de kleuters. Elke vrijdagvoormiddag maken we er een groot feest van in onze eerste kleuterklas met ‘DE CINEMA’. De cinema is een groot digibord op wieltjes. Voor de kleuters een moment waar ze echt naar uitkijken!”

Op een leuk begindeuntje komt Theo, de hond van Jules, al kwispelend in beeld. Hij presenteert de titel van het animatiefilmpje. Daarna komt het vertrouwde hoofd van Jules tevoorschijn. Er worden duidelijke en eenvoudige instructies gegeven, zoals ‘Klik op Jules om het filmpje te starten’.

 

Bij elk thema van Dag Jules! vind je:

  • een animatiefilmpje
  • een puzzel
  • een spelletje
  • een kleurplaat

 

Hoe gebruikt Freya deze DVD’s in de klas? Ze vertelt: “We bekijken het filmpje één of meerdere keren. Daarna maken de kleuters de puzzel. We bekijken goed wat we zien op de prent en gaan dan op zoek naar het juiste puzzelstukje. We sluiten het ‘cinemamomentje’ af met een spelletje: appeltjes proberen vangen in een mand, een snor of bril plaatsen op het hoofd van Jules, de lichten in de straat aansteken en nog zoveel meer.”

Freya besluit overtuigd: “Als kleuterleidster én als mama van een 3-jarige kleuter kan ik enkel zeggen … de DVD’s van Dag Jules! zijn een echte aanwinst!!!”

Heb je interesse in deze DVD’s van Dag Jules!?

Er zit telkens een DVD in één van de 3 verhalenkoffers van Dag Jules!. Elke verhalenkoffer bevat verhalenmateriaal voor 10 thema's: verhaalplaten, reuzenprentenboeken, een verteltheater met prenten en een dvd met animatiefilmpjes van elk verhaal en digitale spelletjes op kleutermaat. Perfect voor interactieve voorleesmomenten!

Bekijk ze hier

 

 

Categorieën: Dag Jules, Kleuteronderwijs