Starten in de kleuterschool tijdens Corona: leuke tips

Een nieuw schooljaar staat weer voor de deur! Voor sommige peuters is dinsdag 1 september zelfs hun allereerste schooldag. Die eerste schooldag zal dit jaar een beetje anders verlopen, omwille van de Coronamaatregelen. Zo zal mama of papa misschien geen toegang krijgen tot de klas?

We geven graag enkele tips om de start in de kleuterschool toch vlot en op een leuke manier te laten verlopen.

Kijkmoment

Normaal gezien organiseer je als leerkracht een kijkmoment eind augustus om de nieuwe peuters kennis te laten maken met de klas en de school. Om het contact tussen de ouders te beperken, kan je dat dit jaar misschien anders organiseren?

Bijvoorbeeld door een digitaal kijkmoment in te plannen. Maak een filmpje vanuit je klas, zodat ouders en peuters van op afstand kunnen volgen. Film bijvoorbeeld de route die de peuters moeten volgen naar de klas, toon ze hoe de hele klas is ingericht, waar ze hun handen moeten wassen en hoe bijvoorbeeld de kring eruitziet. Misschien moeten ze nu ook via een andere ingang binnenkomen, en via een andere uitgang de school verlaten? En laat ze ook kennismaken met de klaspop, zoals Jules. Voor de kinderen zelf is het heel leuk om dit een paar keer te bekijken voor de start. Zo leren ze de juf al erg goed kennen.

Je kan ook een infoboekje maken met alle uitleg erin en dit via post of e-mail bezorgen aan de ouders. Dit kan je vullen met foto’s, waardoor de peuters zich een echt beeld kunnen vormen van de klas, de klaspop, de school ... Of je kan ook Jules (of een andere klaspop) telkens een bepaalde handeling laten doen, zoals een boterhammetje eten, jas aandoen, op het toilet zitten …

Je zou een echt kijkmoment in de klas kunnen organiseren, maar bijvoorbeeld werken met tijdsloten. Elke peuter krijgt dan bijvoorbeeld een kwartier om met z’n ouders langs te komen. Zo zorg je ervoor dat ouders en peuters elkaar niet kruisen en je met ieder van hen individueel kan kennismaken.

Klaswerking

Vooral de eerste dag en eerste week gaat onwennig verlopen. Ouders zullen niet mee tot in de klas mogen komen en dat zal het afscheid aan de schoolpoort nog vermoeilijken. Daarom zou je de peuters kunnen vragen om iets mee te nemen van thuis, om zich meer op hun gemak te voelen.

Bijvoorbeeld hun fopspeen, of hun favoriete knuffel. Een foto van mama of papa kan ook een leuk item zijn: zo hebben ze hun ouders dichtbij zich en dit is misschien al een mooie aanleiding om over te praten in de kring. Alle foto’s kunnen ook opgehangen worden in de klas.

Om alles vlot te laten verlopen kan je de ouders adviseren om de komende week bepaalde handelingen nog goed in te oefenen.

Zoals bijvoorbeeld:

  • Handen wassen
    dagjules---stappenplan

    Wil jij bij de start van het nieuwe jaar gebruik maken van het stappenplan van Dag Jules! Download hier.

  • Naar het toilet of op het potje gaan
  • De brooddoos, drinkbeker en koekendoosje openen en sluiten
  • ...

 

Stel de kindjes op hun gemak, knuffel hen, zodat ze jou meteen als vertrouwenspersoon beschouwen.
Probeer de eerste week als juf of meester zoveel mogelijk mee te spelen met de peuters. Zo kan je al spelend de afspraken tonen en voelen ze zich op een laagdrempelige manier op hun gemak.

Infoavond

Bij de start hoort er ook een infoavond, waarbij je de ouders inlicht over de werking in de klas en in de school en waarbij je bepaalde afspraken met hen maakt. Ook dit organiseer je best digitaal. Als je de afspraken in een filmpje giet, kunnen ouders dit nadien ook regelmatig herbekijken.
Benadruk ook zeker aangepaste afspraken die nu gelden tijdens Coronatijden.

Maak er alleszins een leuke start van met de nodige Coronamaatregelen in gedachten!

 

Heb je zelf nog een goede tip?

Deel deze gerust, eventueel samen met foto’s en filmpjes op onze Facebook- en Instagrampagina:

https://www.facebook.com/UitgeverijZwijsenBelgie
https://www.facebook.com/dagjules
https://www.instagram/dagjules

 

 

 

Categorieën: Dag Jules, Kleuteronderwijs