Afstuderen in 2020: leuke tips


De scholen zijn de laatste weken gelukkig terug open. Maar het afstuderen in de 3de kleuterklas of het 6de leerjaar zal dit jaar niet gepaard gaan met een uitbundig feest zoals anders.

We geven daarom graag enkele tips om de kinderen op een leuke manier afscheid te laten nemen, vooraleer ze naar een ‘grotere’ school vertrekken.

 

1. Knutsel je eigen afstudeerhoedje in elkaar.

Veel scholen voorzien zo’n leuk zwart hoedje tijdens de diploma-uitreiking. Deze worden, vooral in Amerika, gedragen door de afgestudeerden tijdens de proclamatie. Je kan dit afstudeerhoedje ook perfect samen met de kinderen zelf in elkaar knutselen. Zowel geschikt voor de kinderen van de 3de kleuterklas, als die van het 6de leerjaar.

Inspiratie vind je bijvoorbeeld hier:

 

Dit kan je ook bezorgen aan kinderen die niet naar school komen. Zo kunnen ze van op afstand mee knutselen en een foto van zichzelf naar Pompom sturen.

2. Diploma

Maak een diploma voor ieder kind: dit zorgt voor een tastbare herinnering aan dit bijzondere schooljaar . Eventueel kunnen de andere klasgenoten op de achterkant een klein tekstje zetten voor elkaar?

Wat met kinderen in je klas die nog niet naar het eerste leerjaar gaan?
Hen kan je misschien een aangepast diploma geven: jij mag de juf nog een jaar extra helpen!
We hebben voor de 3de kleuterklas een leuk diploma uitgewerkt met Pompom.

Download het diploma hier:

Download het diploma

 

3. Vriendenboekje

Voor leerlingen van het 6de leerjaar is het een leuk idee om een vriendenboekje samen te stellen. Laat elke leerling een pagina met vragen over zichzelf invullen en plak daar een foto bij. Verdeel deze over de kinderen en zo heeft iedere leerling een leuke herinnering aan zijn klasgenootjes. Eventueel kunnen ze dit zelf aanvullen met de nodige contactgegevens (van mama of papa) om het contact niet te verliezen als ze bijvoorbeeld volgend jaar naar een andere school gaan.

Voor de 3de kleuterklas kan elk kind het kopieerblad ‘Jij bent een schat’ invullen voor Pompom of voor de andere klasgenootjes. Zo kunnen ze ook een leuk vriendenboekje maken. Vul zelf ook dit blad in voor elk kind. Zo kan hij/zij nog lang nagenieten van leuke complimentjes!

Download dit kopieerblad hier:

Download het kopieerblad

 

4. Klasfoto

Maak die dag zeker een klasfoto, want veel kinderen hebben dit jaar nog geen klasfoto kunnen nemen. Zo hebben ze van dit speciale moment toch een leuke foto. Voor de kleuters gaat Pompom (of een andere klaspop) natuurlijk mee op de foto!

5. Afscheidslied

Leer de kinderen een toepasselijk afscheidslied (op de melodie van een bekend liedje) en geef de tekst mee naar huis. Zo kunnen de ouders dit ook nalezen en thuis samen met hun kind zingen.

6. Live opname

Neem live de diploma-uitreiking op, zodat ouders van op afstand kunnen volgen. Of neem dit op en plaats het op een privé link via YouTube, die enkel de ouders ontvangen. Voor de kinderen zelf is het ook heel leuk om dit nadien terug te kunnen bekijken.

7. Fietstocht

Komen bepaalde kinderen niet meer naar school? Of heeft jouw school beslist van niet meer veel les te geven op school? Je kan ook bij elk kind thuis langsgaan en er een leuk moment van maken. bv. met een fietstocht, waarbij je muziek afspeelt met een draagbare radio. Dan kan je hen ter plekke een afstudeerhoed en een diploma geven.

 

Maak er alleszins een onvergetelijk afscheidsfeest van met de nodige Corona-maatregelen in gedachten!

En deel gerust jullie foto’s en filmpjes op onze Facebookpagina's:

 

Categorieën: Dag Loeloe, Dag Pompom