Geef jij als leerkracht gemakkelijk een compliment aan je leerlingen? Ontdek in dit artikel hoe je de positieve klassfeer kunt bevorderen.
Gastblog door Jelly Bijlsma, schrijfster van Klasse(n)Kracht: Met RESPECT voor de klas
Bovendien verrassen we je graag met 2 handige downloads om meteen met complimenten aan de slag te gaan. Geschikt voor de hele basisschool.
Zo ben je helemaal voorbereid voor Complimentendag op 1 maart!
Positiviteit doet je beter voelen…
Barbara Fredrickson heeft onderzoek gedaan naar positiviteit en complimenten geven. Eén compliment geeft korte tijd een positief gevoel. Geef je structureel complimenten, dan kan er een gunstige verandering plaatsvinden bij jezelf maar ook in je klas. De focus op complimenten geven, maakt dat je meer aandacht geeft aan het positieve en dat kan verrassende resultaten hebben.
Positiviteit doet je beter voelen en het maakt dat je gemakkelijker problemen kunt oplossen. Bouwen aan (zelf)vertrouwen doe je door je klas de mogelijkheid te geven elkaar te leren kennen. Complimenten geven is één van de activiteiten die het verschil kan maken voor je leerlingen.
Direct of indirect compliment
Een compliment krijgen, geeft een goed gevoel. De hersenen maken dopamine aan. Als je regelmatig een compliment krijgt, ga je je veiliger voelen bij de andere persoon. Er zijn directe, ‘Wat heb jij een mooie broek aan.’ en indirecte complimenten, ‘Wow, wat heb je deze taak snel af. Hoe heb je dat gedaan?’ Het voordeel van een indirect compliment is dat het bijdraagt aan een positief zelfbeeld en zelfvertrouwen. Het maakt je leerlingen bewust van wat ze kunnen en hoe ze tot een bepaalde prestatie gekomen zijn.
Hoe complimenteus ben jij? Registreer eens een week lang hoe vaak je een compliment geeft. Is er onderscheid tussen volwassenen (collega’s) en leerlingen? En krijgen al je leerlingen van jou complimenten? Mag ik je uitdagen? Stel je zelf voor een bepaalde periode als doel, om alle leerlingen uit je klas complimenten te geven.
Registreer ook hoe vaak je een compliment krijgt. Ben je iemand die makkelijker geeft of ontvangt? En weet je ook waar dat mee te maken heeft?
Vijf Complimenten tips!
Na de krokusvakantie is het misschien fijn om meteen met een positieve sfeer te starten in je klas. Ik geef je hiervoor graag 5 complimenten tips. Bij tip 4 en tip 5 hoort telkens een handige download. Zo kan je meteen aan de slag!
- Benoem het gewenste gedrag van je leerlingen. En geef terug wat het effect voor jou is: ‘Ik zie dat jullie al stil zijn en al helemaal klaar zijn voor de start van de les! Fijn! Dan kunnen we snel starten! Wie van jullie weet …’
- Benoem de vaardigheid die een leerling laat zien om tot een bepaalde prestatie te komen. ‘Wat heb je veel verschillende kleuren gebruikt in je tekening. Hoe heb je dat aangepakt?’ of ‘Wat heb je deze oefening snel afgewerkt, welke strategie heb je daar voor gebruikt?’
- Maak een complimentenmuur: Hang een groot vel papier in de klas. Hierop schrijven de kinderen wat ze vinden dat een andere leerling goed heeft gedaan. Spreek af dat ze ervoor moeten zorgen dat alle leerlingen op de muur komen te staan. Dus als een bepaalde leerling er al opstaat, dat je dan op zoek gaat naar een compliment voor een ander kind.
- Vriend van de week:
Elke kleuter krijgt een kaartje met daarop een naam van een klasgenoot. Voor die klasgenoot maakt hij/zij een tekening van zijn/haar talent. Download hiervoor het leuke kader van Loeloe en Pompom. Op Complimentendag of op het einde van de week kunnen ze hun tekening afgeven en toelichten aan de vriend van de week. Ideale activiteit voor de kleuterklas, of kinderen die niet zo goed kunnen lezen of schrijven. - Complimenten bingo:
Daag de leerlingen van je klas uit! Download deze bingo kaart, print ze voor iedere leerling uit en laat ze elke dag of de hele week 12 complimenten geven. We hebben zelf al 10 complimenten ingevuld, zo kunnen de leerlingen zelf nog 2 originele complimenten invullen. Zorg voor een positieve klassfeer en roep met z’n allen BINGO!
Heb je de smaak te pakken en wil je nog meer inspiratie? Surf dan zeker naar mijn website: https://klassenkracht.nl/
Veel plezier!
Jelly Bijlsma