Zo werkt het

Doen Jules! bestaat uit een doedoos met:

  • een korte handleiding
  • een overzichtskaart van Doen Jules! en de thema's uit Dag Jules!, de technieken en de materialen
  • een overzichtskaart van de ontwikkelingsdoelen
  • 45 doekaarten 'Exploreren en experimenteren'
  • 60 doekaarten 'Procesgericht werken'
  • kopieerkaarten
  • een schortje voor klaspop Jules 

 

Kaarten ‘Exploreren en experimenteren’

Elke doekaart 'Exploreren en experimenteren' omschrijft een activiteit waarin het experimenteren en het exploreren centraal staan. Het resultaat in die activiteiten is ondergeschikt aan de beleving, de ervaring en de ontdekking van de kleuters. Jules helpt je kleuters om zich tijdens de activiteit te focussen op datgene wat ze doen en ervaren. Hij stelt vragen en helpt hen om bepaalde zaken onder woorden te brengen.

Kaarten ‘Procesgericht werken’

De kaarten uit het pakket 'Procesgericht werken' omschrijven hoe je procesgericht werken kunt aanbrengen bij kleuters. Hier is het proces belangrijker dan het resultaat, en dat wordt door Jules bewaakt! Vanuit 'MISC' wordt het accent gelegd op gedragsregulering.

De stappen 'Wat gaan we eerst doen', 'Wat hebben we ervoor nodig', 'Wat doen we nu?' en 'Hoe zijn we te werk gegaan?' worden duidelijk omschreven door Jules. Een aantal activiteiten wordt ondersteund door een versje en de mooie kleurenfoto’s geven verduidelijking bij de activiteit.

Tot slot wordt elke activiteit in Doen Jules! afgerond met een tip voor afwerking(en) en een tip voor de begeleider. De tip voor afwerking kadert in een bepaald thema en kan bijgevolg gelinkt worden aan de thema’s van Dag Jules!, die ook vermeld worden bij de fiches. Zo kun je als juf of meester vanuit een bepaald thema op zoek gaan naar een passende creatieve activiteit. In de tip voor de begeleider vind je voornamelijk praktische tips en MISC-tips terug om het ontwikkelingsniveau van je kleuters te bewaken en het ontwikkelingsproces te stimuleren.

In het laatste deel van de doedoos worden leuke en verzorgde materialen aangeboden die in de activiteiten toepasbaar zijn. Bepaalde platen zijn kopieerbaar. Alle materialen zijn gemakkelijk in gebruik en aangepast aan het niveau van je kleuters.

Keer terug naar 'Visie'

Doen Jules! biedt een gestructureerd en gebruiksvriendelijk aanbod aan activiteiten. De unieke didactiek en visie van Zwijsen liggen aan de basis.

Visie

Ga verder naar 'Materialen'

Doen Jules! bevat een uitgebreid aanbod aan leuke en leerrijke materialen. Ontdek ze snel!

Materialen