Zo werkt het

Koppeling met Dag Jules!

Hup Jules! sluit naadloos aan bij de drie themaboeken van Dag Jules!, het totaalaanbod voor de 1ste kleuterklas. Bij elk van de dertig thema’s horen vier bewegingsactiviteiten. Die zijn bedoeld voor de lestijden bewegingsopvoeding in de kleuterschool, maar veel activiteiten kunnen ook aangeboden worden als bewegingstussendoortje in de klas.
De bedoeling is dat de bewegingslessen aansluiten bij het thema dat in de klas wordt uitgewerkt. Of het nu de kleuterleid(st)er zelf is die de bewegingsles geeft of de leerkracht beweging, er is best zoveel mogelijk integratie tussen wat er in de klas wordt aangebracht en wat er in de bewegingslessen gebeurt. In het bewegingsboek vind je bij elk thema een korte inleiding, een bewegingsliedje- of versje, suggesties voor de bewegingshoek in de klas en vier uitgewerkte bewegingsactiviteiten.

Bewegingsactiviteiten

Bij elk thema horen vier bewegingsactiviteiten, telkens met een gemakkelijke en moeilijke variant. Bij elke activiteit krijg je informatie over de ontwikkelingsstappen, de materialen, de locatie, de opstelling en een didactische tip. Je kunt zelf kiezen welke activiteit en welke variant je gebruikt, afhankelijk van de beschikbare tijd en het niveau van de kinderen.

Een link tussen de klas en de bewegingsruimte

Kleuters moeten veel bewegingskansen krijgen, ook in de klas. Het is leuk en uitdagend om in de klas spelletjes en opdrachten te herhalen die tijdens de bewegingsactiviteiten in de speel- of turnzaal werden aangeboden. Dat kan perfect in de bewegingshoek van je klas.

Vaak zien we dat kleuters die zich in de grote zaal eerder afzijdig houden, in de bewegingshoek helemaal loskomen. Ze gaan exploreren, experimenteren en krijgen op die manier tijd om op hun eigen tempo te wennen aan het materiaal.

We zien echter ook het  tegenovergestelde effect. Omdat de kinderen vaardiger worden in de hoeken, participeren ze gemakkelijker aan de activiteiten in de zaal en worden ze ook actiever. Een echt tweerichtingsverkeer!

Keer terug naar 'Visie'

Hup Jules! biedt een gestructureerd en gebruiksvriendelijk aanbod aan activiteiten. De unieke didactiek en visie van Zwijsen liggen aan de basis.

Visie

Ga verder naar 'Materialen'

Hup Jules! bevat een uitgebreid aanbod aan leuke en leerrijke materialen. Ontdek ze snel!

Materialen