Zo werkt het

Spelen met poppen en poppenspel in vijf stappen

Kijk Jules! bevat een handleiding voor het spelen met poppen en poppenspel op kleuterniveau. Dat kun je zien aan de opbouw. Er is een duidelijke groei van 'spelen met poppen' naar 'poppenspel' doorheen de verschillende omschreven stappen.

Stap 1: Kleuters maken kennis met een pop en brengen die tot leven.

Stap 2: Kleuters maken kennis met de eerste poppen uit het poppenpakket: de kokerpoppen van Jules. Het verrassingseffect van de poppen zal hen ongetwijfeld boeien.

Stap 3: Er wordt meer communicatie tussen de poppen uitgelokt. Twee poppen interageren met elkaar en jij als begeleider krijgt voldoende suggesties om die interactie tot stand te brengen. Nadien mogen je kleuters ook zelf een pop hanteren.

Stap 4: In deze fase kun je overgaan tot korte en krachtige poppenspelen die zich binnen de belevingswereld van je kleuters situeren.

Stap 5: Kleuters spelen zelf met de poppen, eerst begeleid en later zelfstandig.

Kokerpoppen van Jules

Het bijbehorende poppenpakket voorziet elke stap van Kijk Jules! van poppen die zijn aangepast aan het ontwikkelingsniveau en de mogelijkheden van je kleuters. De cd met liedjes, versjes en sfeermuziek ondersteunt en brengt elke activiteit nog meer tot leven.

Differentiatie

Kijk Jules! werkt met losse, dagelijks herkenbare situaties en niet met thema’s. Dat bevordert de differentiatiemogelijkheden. Je kunt elke stap van Kijk Jules! immers aanpassen aan het ontwikkelingsniveau van jouw kleuters op dat ogenblik. Ook het ruimtelijk aspect verdient aandacht. De manier waarop je als begeleider een plaats inneemt tijdens het hanteren van de poppen, bepaalt het veiligheidsgevoel van je kleuters. In de ‘Tip voor de begeleider’ worden suggesties meegegeven die het spelen met poppen vergemakkelijken. Ook via MISC-tips worden accenten gelegd om de denk- en de socio-emotionele ontwikkeling van je kleuters te stimuleren. 

Extra tips en toelichting bij Kijk Jules!

Naast de aangeboden poppen geeft het boek ook allerlei tips en suggesties om poppen te hanteren (zowel voor jou als voor je kleuters) en om zelf poppen te maken. Indien je meer over poppen wilt weten, vind je in een gedetailleerde toelichting tips over manipulatie en stemgebruik, over hoe kleuters en en belegeiders de poppen kunnen manipuleren en over hoe je zelf poppen kunt maken. Ook suggesties om klasdoorbrekende poppenspelen uit te werken en ouders te betrekken, krijgen hun plaats in het geheel. 

Keer terug naar 'Visie'

Kijk Jules! biedt gebruiksvriendelijk aanbod aan activiteiten. De unieke didactiek en visie van Zwijsen liggen aan de basis.

Visie

Ga verder naar 'Materialen'

Kijk Jules! bevat een waaier aan leuke en leerrijke materialen. Ontdek ze snel!

Materialen