Visie

Een vertrouwd gevoel

Met Veilig de wereld rond maak je jouw lessen wereldoriëntatie zowel aantrekkelijk als efficiënt. Dat garandeert niet enkel leerplezier en leerresultaat voor je leerlingen, maar ook lesgeefplezier voor jou als leerkracht! In Veilig de wereld rond vertrek je vanuit een betekenisvolle context om je lessen op te bouwen. Op die manier creëer je een uitdagende en gestructureerde leeromgeving die ervoor zorgt dat je WO-lessen tot leven komen. En dat is erg belangrijk, want jong geleerd, is oud gedaan! Kinderen die op jonge leeftijd in contact komen met de wereld, natuur, techniek… zullen die interessevelden gemakkelijker verder ontwikkelen op latere leeftijd.

Een veilige basis

Veilig de wereld rond integreert de verschillende domeinen van wereldoriëntatie: tijd, natuur, mens, maatschappij, techniek en ruimte

domeinen-wo.jpg

Op die manier biedt Veilig de wereld rond een betrouwbare en zekere basis voor een wereldoriënterende leerlijn in het lager onderwijs. Bij de ontwikkeling van Veilig de wereld rond werd bovendien rekening gehouden met de leerlijn rond technische geletterdheid bij jonge kinderen.

Spreekt elk kind aan

Veilig de wereld rond - Spreekt elk kind aan

Veilig de wereld rond komt tegemoet aan de noden van élk kind. Kinderen leren hoofdzakelijk door te experimenteren en door zelf op onderzoek uit te gaan. Deze WO-methode speelt in op de interessewereld van jonge kinderen, terwijl de opdrachten meegroeien met de ontwikkeling van een kind uit het 1ste leerjaar. Uitdagende activiteiten en gevarieerde werkvormen bieden de kinderen maximale kansen om te spreken en te luisteren en om te lezen en te schrijven.

Zo kunnen leerlingen hun taalvaardigheid oefenen, wat vooral een uitgelezen groeikans is voor taalzwakke leerlingen. Bovendien leidt deze manier van werken tot een hogere betrokkenheid van alle leerlingen.

Doelstellingen

Bij de ontwikkeling van Veilig de wereld rond werd rekening gehouden met de evoluties in het WO-onderwijs. Dat vertaalt zich onder meer in doelstellingen als:

  • het ontwikkelen van technische geletterdheid bij kinderen
  • het verwerven van inzicht in gezondheidseducatie
  • milieubewustzijn creëren
  • elementen van veilige verkeersopvoeding aanbrengen

 

Het aanbod van Veilig de wereld rond is gespreid over twaalf thema’s en evenwichtig verdeeld over de verschillende domeinen van wereldoriëntatie (tijd, natuur, mens, maatschappij, techniek en ruimte). Op die manier biedt Veilig de wereld rond een betrouwbare basis voor een doorlopende, wereldoriënterende leerlijn. In het 2de tot het 6de leerjaar kun je hier veilig op verder werken.

Een gevarieerd aanbod met ruimte voor eigen inbreng

Veilig de wereld rond - Gevarieerd aanbod

Wereldoriëntatie is bij uitstek het domein waar ruimte bestaat voor de eigen inbreng van de leerlingen of waar je kunt inspelen op dagelijkse situaties. Met Veilig de wereld rond heb je een basis voor een heel schooljaar. Er is ook voldoende ruimte gelaten voor extra initiatieven (per thema geven we daar zelf aanzetten voor) en eigen invulling. Je kunt flexibel omgaan met de materialen en inspelen op klaseigen, schooleigen of regionale projecten/uitstappen.

Doen, ervaren, proeven, zien, uitproberen...

Leren door te doen én leren door te ervaren, dat is de kracht van Veilig de wereld rond. De methode leunt dicht aan bij de belevingswereld van jonge kinderenVeilig de wereld rond heeft bijzondere aandacht voor activiteiten en werkvormen die erop gericht zijn om actief aan de slag te gaan, om te leren door te doen en om te onderzoeken en te ervaren.

Bij hoekenwerk werken de kinderen in groepjes samen, met het hoekenboek als ondersteuning. Alle activiteiten zijn verrassend, leerzaam en haalbaar, en dat maakt Veilig de wereld rond heel bijzonder. De rol van het werkboekje wordt in het leerproces daarom beperkt tot een afsluitend synthesemoment. Het is dus geen papieren WO.

Ga verder naar 'Zo werkt het'

De visie van Veilig de wereld rond komt duidelijk naar voor in de opbouw van het aanbod. Als leerkracht kun je bovendien een maximale ondersteuning verwachten. Meer weten?

Zo werkt het