Spraakherkenning

Spraakherkenning in de leerlingsoftware

Horen, zien & … spreken!

Leren lezen vereist veel oefening. Begeleid hardop lezen is belangrijk, maar is in de praktijk beperkt mogelijk. Met spraakherkenning in de leerlingsoftware bij Veilig leren lezen kun je als leerkracht je leerlingen extra begeleiden door hen individueel en zelfstandig (hardop) te laten oefenen. Zo maken ze meer leesmeters en ervaren ze leesplezier. 

De spraakherkenningsmodule is vanaf 1 maart 2023 gratis beschikbaar in de leerlingsoftware bij Veilig leren lezen.

Extra leeshulp voor elke leerling

  • Zelfstandig oefenen
  • Hardop lezen
  • Gratis beschikbaar in de leerlingsoftware
  • Analyse op correcte uitspraak
  • Extra oefenkansen voor effectief lezen
Spraakherkenning

Als leerkracht zet jij spraakherkenning in wanneer jij wilt en voor wie jij wilt. Heeft een leerling extra oefening nodig of juist meer uitdaging? Ieder kind oefent op zijn eigen tempo met de online Veilig & vlot-module.

De focus ligt op de check of datgene wat er staat correct is gelezen. Met spraakherkenning weet jij als leerkracht dat kinderen ook effectief hun leesvaardigheid aan het oefenen zijn.

Hoe werkt spraakherkenning in Veilig leren lezen?

De spraakherkenningsmodule vind je in de schoolversie van de Veilig leren lezen leerlingsoftware. Via de speeltuin kom je in de Veilig & vlot-module. Klik bij de lantaarnpaal op het Veilig & vlot-boekje. Je activeert de spraakherkenningsmodule via de leerkrachtsoftware.

Zoem legt uit wat de leerling moet doen om zelfstandig aan de slag te gaan met het hardop lezen van de oefeningen.

Is het woord of de zin niet goed gelezen, dan vraagt de computer om het nog een keer te lezen. Als het dan nog steeds niet lukt, dan leest de computer het woord of de zin met de juiste uitspraak voor. 

Wil je nog meer weten?

Lees dan het inspiratieartikel: Met spraakherkenning bij Veilig leren lezen weet je zeker dat alle leerlingen effectief oefenen!

Of raadpleeg ook de veelgestelde vragen over spraakherkenning bij Veilig leren lezen. Heb je nog een andere vraag? Stuur een mail naar info@uitgeverijzwijsen.be.

 

Innovatieve spraaktechnologie

Deze innovatieve spraaktechnologie, ontstaan uit onderzoek aan de Radboud Universiteit en in samenwerking met NovoLanguage, is uniek door de integratie van taalkunde met technologische ontwikkeling. Hiermee ligt de focus op de check of datgene wat er staat correct gelezen wordt. 

Radboud_Universiteit_Logo     novo-logo

 

 

"Als leerkracht is het niet makkelijk om elke leerling evenveel begeleide leestijd te geven. Kinderen via de spraakherkenningsmodule laten lezen, gaf mij als leerkracht wat meer ademruimte. Het motiveert ook kinderen om te lezen, want lezen met een microfoon is net iets specialer." Stephanie Haentjens - GIBO De Belhamel - Schellebelle
"Leerlingen een extra ‘begeleid’ oefenmoment geven is de allergrootste meerwaarde van spraakherkenning! Daarnaast is het heel prettig dat het is toegevoegd aan de software die ze al kennen, dat het behoorlijk gebruiksvriendelijk is en zelfstandig door de kinderen te gebruiken is." Marieke Schoenmakers - BS De Stappen
  • Stephanie Haentjens
  • Marieke Schoenmakers