Software Veilig leren lezen kim-versie

Hoe start je met de leerkrachtsoftware van Veilig leren lezen kim-versie?

De software van Veilig leren lezen kim-versie staat in een vernieuwde omgeving: de leerkrachtsoftware. 

Digiregie en de Leerkrachtassistent vind je vanaf dan in één omgeving: de leerkrachtsoftware. De inhoud van de software blijft hetzelfde, maar is anders geordend en vormgegeven.

Heel wat voordelen!

  • Vanuit één omgeving je lessen voorbereiden, geven en evalueren
  • Alle materialen voor een les handig bij elkaar
  • Eenvoudiger navigeren doorheen de les

Veilig aan de slag met de leerkrachtsoftware

Je hebt de leerkrachtsoftware Veilig leren lezen kim-versie snel onder de knie.
Bekijk de serie korte filmpjes, waarin we de verschillende onderdelen stap voor stap toelichten.

Stap 1

Hoe ga ik naar de leerkrachtsoftware?

  • Als je een licentie of een proeflicentie van Veilig leren lezen kim-versie hebt, vind je in de Leerkrachtmodule onder de licentie ‘Veilig leren lezen kim-versie’ naast Leesturbo, Opzoekboek … nu ook de licentie ‘Leerkrachtsoftware’.
    Met een klik op die link kom je in het nieuwe Dashboard van de leerkrachtsoftware.
  • In het Dashboard vind je ook de demofilmpjes terug bij ‘Inspiratie en tips’. Die helpen je snel op weg om met de software aan de slag te gaan.

Stap 2

Bekijk de filmpjes en starten maar

De leerkrachtsoftware

Als je de leerkrachtsoftware opent, kom je in het Dashboard. Je ziet meteen de laatst voorbereide les. Onderaan bij ‘Inspiratie en tips’ vind je nog meer demofilmpjes met uitleg over de leerkrachtsoftware.

Hoe bereid je een les voor?

In het dashboard kun je je dag voorbereiden. Je vindt er alle informatie bij de les die je wilt geven handig bij elkaar, inclusief lesbeschrijving, doelen en materialen.

Hoe geef je een les?

Je selecteert een les in het dashboard en kunt meteen starten. Via de pijltjes onderaan kun je lineair door de les lopen. Je kunt de les ook doorlopen via de blauwe navigatiebalk onderaan je scherm.

Hoe vind je materialen?

Bij ‘Materiaal’ vind je de algemene handleiding, naslag, toetsmaterialen, printbladen en ouderinformatie. Alle kopieerbladen zijn nu te vinden onder Printbladen.

 

Hoe registreer je resultaten?

Het onderdeel Evaluatie bevat alles voor toetsinvoer, toetsresultaten en kernplannen. Bij ‘Instellingen’ vind je de jaarplanning en kun je de instellingen voor de oefensoftware en woordenschattoets maken.

Vragen?

Heb je nog vragen, neem dan contact op met je Zwijsen adviseur, mail naar software@uitgeverijzwijsen.be of ga naar onze webpagina met Veelgestelde vragen.

Spraakherkenning in de leerlingsoftware

Horen, zien & … spreken!

Leren lezen vereist veel oefening. Begeleid hardop lezen is belangrijk, maar is in de praktijk beperkt mogelijk. Met spraakherkenning in de leerlingsoftware bij Veilig leren lezen kun je als leerkracht je leerlingen extra begeleiden door hen individueel en zelfstandig (hardop) te laten oefenen. Zo maken ze meer leesmeters en ervaren ze leesplezier. 

Extra leeshulp voor elke leerling

  • Zelfstandig oefenen
  • Hardop lezen
  • Gratis beschikbaar in de leerlingsoftware
  • Analyse op correcte uitspraak
  • Extra oefenkansen voor effectief lezen
VLL_spraakherkenning_blog

Als leerkracht zet jij spraakherkenning in wanneer jij wilt en voor wie jij wilt. Heeft een leerling extra oefening nodig of juist meer uitdaging? Ieder kind oefent op zijn eigen tempo met de online Veilig & vlot-module.

De focus ligt op de check of datgene wat er staat correct is gelezen. Met spraakherkenning weet jij als leerkracht dat kinderen ook effectief hun leesvaardigheid aan het oefenen zijn.

Hoe werkt spraakherkenning in Veilig leren lezen?

De spraakherkenningsmodule vind je in de schoolversie van de Veilig leren lezen leerlingsoftware. Via de speeltuin kom je in de Veilig & vlot-module. Klik bij de lantaarnpaal op het Veilig & vlot-boekje. Je activeert de spraakherkenningsmodule via de leerkrachtsoftware.

Zoem legt uit wat de leerling moet doen om zelfstandig aan de slag te gaan met het hardop lezen van de oefeningen.

Is het woord of de zin niet goed gelezen, dan vraagt de computer om het nog een keer te lezen. Als het dan nog steeds niet lukt, dan leest de computer het woord of de zin met de juiste uitspraak voor. 

Raadpleeg ook de veelgestelde vragen over spraakherkenning bij Veilig leren lezen.